Artikler

Dogman svarer på spørsmål rundt kylling i tyggeben og godis
Det florerer akkurat nå ett innlegg fra en urolig kunde som vi på Dogman selvsagt svarer og forklarer hvordan det ligger til. Kunden er kontaktet for at vi skal kunne ha en samtale med veterinæren som siteres og høre mer på hvilke fakta og støtte han har for de påstandene han ga, kunne ta del av hundens veterinærjournaler og analysere produktene i spørsmålet. Spørsmålene i opprinnelsen og  følgende diskusjon er i grunnen som følger;
 
·       Hvorfor kan man stole på Asia som tyggebensprodusent?
·       Inneholder kyllingen salmonella?
·       Inneholder kyllingen melamin?
·       Inneholder kyllingen antibiotika?
 
Selvsagt svarer vi på alle spørsmål og får ut bakgrunnsinformasjon på respektive spørsmål.
Vi på Dogman tar fram produkter som vi gjerne vil gi, og gir, til våre egne husdyr.
 
Hvorfor kan man stole på Asia som tyggebensprodusent?
Tyggeben har blitt produsert i Asia i en 50 års tid, de siste 20 med Kina som hovedexportland. Kina har høy fabrikkstandard og følger de europeiske lover og regler som gjelder. På Dogman har vi omfattende krav på våre leverandører, som må skrive under ett code of conduct, dvs. dokument som i detalj beskriver hvordan leverandøren skal arbeide med hensyn til ansatte, underleverandører, miljø og dyrevelferd. Det vurderes gjennom hele produksjonskjeden og er ikke begrenset til leverandørens virksomhet. De leverandører vi arbeider med har vi hatt samarbeide med i mange år og vi gjør årlig flere besøk, på plass, i deres produksjonsanlegg.
 
For å kunne exportere produkter kreves EU-rapport med godkjente og kontrollerte anlegg. Om varer får problem i tollen risikerer de hele sin virksomhet da to feil i tollen innebærer exportforbud til Europa.
 
Inneholder kylllingen salmonella?
Nei, allerede før tygget sendes fra sitt opprinnelsesland gjøres en veterinærkontroll og ett helsesertifikat tas fram, det følger tygget til Sverige. Når tygget kommer til Sverige gjøres en ytterligere veterinærkontroll samt salmonella prøvetaking av SJV (Svenska Jordbruksverket) innen de får tillatelse til å sendes videre fra havnen i Sverige, for videre distribusjon til vårt lager i Åstorp og videre ut til butikkene. Vi gjør også våre egne regelmessige kontroller på våre tygg hos uavhengige laboratoriumer.
 
Salmonella er imidlertid oftere tilstede blandt våre matvarer til mennesker, så ekstra hygiene og nøyaktighet omkring håndtering bør observeres så ikke forurensing skjer fra ubehandlet rå mat (vanligvis problemområdet ettersom salmonella ødelegges ved oppvarming) f.eks. rå kjøttdeig som i dagens situasjon sjekkes flere ganger i året på ulike nivå pga. bekreftet smitte.

Inneholder kylllingen melamin?
Nei, Vi følger nøye utviklingen i USA der visse distributører (2007), framfor alt i hundefòr, mistenkes for å ha brukt kylling av veldig lav kvalitet, malt og drøyet ut denne med melaminpulver (som inneholder giftig formaldehyd). Dette for å lure produkttester da melamin gir utslag for høyt proteininnhold hvilket da tolkes som høyt kjøttinnhold. 

Våre leverandører bruker kun helt kyllingkjøtt av høyeste kvalitet, tiltenkt for mennesker. Produksjon og kvalitet kontrolleres strengt gjennom hele produksjonen. I anleggene brukes samme standard som ved produksjon av mat til mennesker. Fabrikkene er veldig profesjonelle og helt avhengig av å produsere ett produkt som vi, og våre forbrukere, er tilfredse med.
 
Her er ett axplock av deres godkjente internasjonale certifikat; HACCP Food Safety System, BRC global standard for Food Safety, ISO 22000, Hygiene register of Agricultural of France, Hygiene register of EC, Registration of FDA, USA Department of Agriculture.
 
De arbeider med sporbar produksjon, som kreves for flere av de  certifikat ovenfor, der ett produkt alltid kan spores hele veien tilbake til råvaren.
 
Inneholder kyllingen antibiotika?
 
Nei, også her utføres regelmessige tester og krav finnes på råvaren som brukes. Uavhengige laboratoriumer tester for en hel rad ulike antibiotikatyper, tungmetaller mm.

At tyggen fra Dogman skulle inneholde giftige emner stemmer altså ikke.
 
Vi er den ledende distributøren av tyggprodukter, med og uten kylling, i Sverige. 70-80 millioner tyggeben av ulike varianter selges hvert år. I 2015 solgte vi 14.5 millioner stykk bare av produktet ’tyggepinner med kylling’. Det finnes ett ordtak som sier ”er man stor skal man være snill” og det stemmer virkelig.
 
Dogman hadde ikke passert alle de kvalitets og kontrollkrav som finnes hos svenske statlige kontrollinstanser og hos våre forhandlere uten å ha veldig godt innsyn og kontroll på fabrikkene som produserer våre produkter og råvarene de produseres av.
 
Vi på Dogman håper at informasjonen kan gjøre deg rolig og at du kan fortsette med å stole på våre produkter. Vi har full forståelse for at man som engasjert husdyreier vil ta hånd om sine husdyr på aller beste måte, og her er vi helt enig!
 
Vennlig hilsen,
AB Dogman


svarer på spørsmål rundt kylling PDF

Tema: Hundehelse


Børst hundens tenner ofte

Aktivitet er mer enn bare mosjon

Hundens trygge plass - i hjemmet og i bilen
  

Om oss


Dogman AS

Bronsgatan 10
265 39 Åstorp
Sweden
Tel + 47 67 06 74 00
Email:info@dogman.no