Aktivitet er mer enn bare mosjon


Passe med mat, mosjon og aktiviteter er en bra grunnoppskrift for en tilfreds hund. Men hva menes med passe? Det er selvfølgelig individuelt og kommer an på hundens rase og alder blant annet, men her gir vi deg noen bra tips som forhåpentligvis hjelper deg og din hund på veien til ett langt og lykkelig liv.

Som eier er det selvsagt du som er ansvarlig for at din hund får en bra mengde mat og mosjon. Mosjonen bør øke succsesivt og hva du og hunden gjør kommer an på hvilken rase hunden er, dens alder og helse og selvfølgelig viljen! Aktiviteter som jogging, sporing og søk, gå i fjellet, jage, lange skogsturer, svømme, trekke eller agility er noen bra alternativer.

Men aktivitet er så mye mer enn bare mosjon. Det er både fysisk og mental trening som begge er viktige for din hunds trivsel. En hund som aktiveres har en tendens til å gi sine eiere mindre problemer, både når det gjelder sykdommer og i atferd. De er skapt for aktivitet og selv om intansitet og omfang varierer fra hund til hund så liker de og bli utfordret! Bra for den mentale delen er f.eks å la dem spore, gjøre kontaktøvelser, søke etter gjemte godbiter, godbiter eller familiemedlemmer eller lære dem forskjellige triks.

Kastrering reduserer stoffskiftet

Overvekt hos hund kan dessverre få mange konsekvenser, som leddproblemer, mindre imunforsvar, diabetes, leversykdommer og hjerteproblem. For lite mosjon og for mye mat behøver nødvendigvis ikke være årsaken til at din hund er overvektig.

Viste du at hunder som kastreres får ca 30% lavere stoffskifte enn hva de hadde før inngrepet? De blir også mindre aktive samtidig som de blir mer sulten. Problem med stoffskifte kan derfor være årsaken. Likeså minsker gamle hunders forbrenning med alderen. Da gjelder det og passe på mengder med fòr.Akkurat som når mange mennesker spiser når de er rastløse gjør hunden det samme når de har for lite og gjøre. De leter etter mat og tigger. Aktivitet er stikkordet. Mye sitter i hodet, så ved å holde hunden aktiv minsker hundens fokus på mat.

Akkurat som når mange mennesker spiser når de er rastløse gjør hunden det samme når de har for lite og gjøre. De leter etter mat og tigger. Aktivitet er stikkordet. Mye sitter i hodet, så ved å holde hunden aktiv minsker hundens fokus på mat.

Dogman tipser


Oppgrader skogsturene

Når dere er vant til å gå på stier i skogen så begynn og endre strekninger med ujevnt underlag, for å aktivere andre muskler. Gå gjerne rett ut i skogen med hunden løs eller med sporline og varier tempoet så hunden får bruke ulike gangarter. Møter dere på stokker og større steiner kan dere passe på å øve litt på balanse samtidig.


For den mer veltrente hunden

Øk belastningen for din veltrente hund med en kløvveske som sitter bra. Begynn med å bære en tom veske og fyll den gradvis. En veltrent hund kan bære omkring 30% av sin egen vekt.


Tenk på

At valper ikke skal mosjoneres før de er ferdig vokst! De leker og beveger seg uansett og det holder med pauser. Ved 7-10 mnd kan du begynne å øke strekningene på turer, men generelt gjelder ingen mosjon før 12 mnd.alder.


Noen bra tips rundt mating

-Kast ut hundens tørrfòr på plenen og la den søke etter det eller hell maten i en aktivitetsball så de kan arbeide for maten. Dels tar det lenger tid for hunden og spise og så er det en bra aktivitet.
-Bland revne gulrøtter i maten. De inneholder mye fiber og gir en metthetsfølelse.
-Del godbitene i mindre biter og velg gjerne alternativer med lite fett, som tørket kyllingfilet.


Om oss


Dogman AS

Bronsgatan 10
265 39 Åstorp
Sweden
Tel + 47 67 06 74 00
Email:info@dogman.no