Hjemme alene-trening

Hjemme alene-trening - steg for steg for en vellykket alene-trening!

 

Det at hunden kalles menneskets beste venn, er ikke så rart. I uminnelige tider har mennesker og hunder levd side om side, vi har hatt stor nytte av hverandre, og vi har lært å samarbeide og tolke hverandres språk. Både mennesker og hunder er sosiale dyr, spesielt innenfor sin egen familie. Selv om hunden forstår at vi menneskerikke er hunder, er mennesker en viktig ressurs for hunden. Derfor kan det kreve litt trening, både for hunden, men noenganger også for eieren å tilbringe litt tid frahverandre.

 

Begynn med de riktige forutsetningene

 

Sørg for at hunden er tilfreds før hjemme alene-treningen starter for å få så gode forutsetninger som mulig. Det er veldig viktig at hunden er uthvilt, trøtt, mett og avslappet, og ikke urolig, tissetrengt, sulten eller engstelig. Hvis dere nettopp har gått tur, bør du vente i minst 15 minutter for å la huden få tid til å roe seg ned.

 

Velg et sted av passe størrelse der hunden føler seg trygg selv når noen er hjemme. Et mindre rom eller en avgrenset del av et større rom oppfattes ofte som mer rolig og trygt enn for eksempel et stort rom eller et helt hus. Velg gjerne et sted som ikke ligger rett ved siden av ytterdøren. I stedet for å lukke døren, er en grind eller port foran døråpningen smart, så hunden fortsatt kan se, høre og lukte deg, slik at den føler seg roligere.

 

Sørg for å gjøre stedet der hunden skal være så koselig og trygt som mulig. Det skal ganske enkelt være mer attraktivt å være alene under treningen.



  • Lag en komfortabel seng

  • Finn frem det mest smakfulle og beste favorittbenet eller godbitene som hunden bare får ved alenetreningen

  • Sett fram en skål med vann

  • Legg fram en leke hunden liker

  • Hvis hunden liker lyder rundt seg, kan du sette på radioen.



Vær forberedt på at treningen må ta den tiden den trenger, så utstyr deg med tålmodighet!

 

Sørg for at hunden er avslappet når du forlater den og når du kommer tilbake etter å ha vært alene.

Sørg for at hunden er avslappet når du forlater den og når du kommer tilbake etter å ha vært alene.

 

Forlat rommet

 

Sørg for at hunden er avslappet og la den se deg når du forlater rommet, si for eksempel «Kommer snart» og gå inn i et annet rom. Her vil vi at hunden skal gi slipp på fokuset på at du har forlatt rommet og begynne å sysselsette seg med å spisegodbitene eller gå og legge seg i sengen for å slappe av. Det er når hunden er avslappet at den belønnes med at du kommer tilbake til den igjen. I begynnelsen er det nok at hunden er alene i 10–15 sekunder, så start sakte og ikke gå for fort frem.

 

 

Øv i korte perioder og øv ofte

 

Øv korte perioder et par ganger om dagen. Hvis hunden er rolig og avslappet, kan du sakte men sikkert øke tiden. Sørg imidlertid for å ikkeøke tiden hver gang, men varier mellom å la hunden være alene, for eksempel 2 minutter og deretter bare 1 minutt, og deretter 3 minutterEllers er det fare for at hunden forstår at den vil bli forlatt i lengre og lengre perioder, og det kan gjøre den stresset. Når hunden er like rolig når den er alene i flereminutter som i noen få sekunder, kan du begynne med litt større tidsintervaller, for eksempel mellom fem og 20 minutter.

 

Økvanskelighetsgraden sakte

 

Når hunden slapper av når den er alene i rommet, kan du økevanskelighetsgraden ved å begynne å gjøre ting du vanligvisgjør når du forlaterhjemmet, for eksempel å ta på deg sko og jakke, berøredørhåndtaket og åpne og lukke ytterdøren. Varier mellom å åpne og lukke dørenbare ta på deg jakken, gå ut døren og lukke og åpne den igjen. Hvis hunden fortsatt er rolig og avslappet og du trener flereganger om dagen, vil målet om å kunne forlate hunden i en time vanligvis gå relativt raskt på dette stadiet.

 

Hundens reaksjon bestemmer tempoet

 

Alle hunder er forskjellige, og tiden det tar å trene opp hunden til å være hjemme alene på en avslappet måte vil variere. Hvor fort treningen kan gå, bestemmes av hunden og hvordan den reagerer. Hvis den blir urolig, må du gå noen steg tilbake i treningen og kanskje bare etterlate den i noen sekunder og deretter ta det sakte derfra.

 

 

Hundens reaksjon bestemmer tempoet.

Hundens reaksjon bestemmer tempoet.

 

Øv på uavhengighet og selvtillit

 

Noe som kan bidra til hjemme alene-treningen underveis, er å øke hundens uavhengighet og selvtillit. La hunden få positive opplevelser og gjøre/lære nye ting i sitt eget tempo. La den skinne, lykkes og føle at den er flink til forskjellige ting! Vi vet alle hvordan det føles når du er god til noe, du strekker deg litt lengre og føler deg lykkelig og fornøyd med tilværelsen.

 

Problemløsning:



  • La hunden på egen hånd finne ut av enkle oppgaver som hvordan den får tilgang til godbiter fra en aktiveringsleke.
  • Søk etter godbiter på uventede steder og merkelige underlag som en trestamme, kjøkkenstolen, en presenning osv.



 

 

Spor:



  • Legg et spor og la hunden følge det. Den enkleste måten er å tråkke opp et tydelig og rett spor i høytgress ved å sette den ene foten foran den andre og sparke litt med hælen slik at duftmolekylene blir rørt opp og deretter legge en liten godbit i hvert fotavtrykk og en liten jackpot etter det siste fotavtrykket. Noen få meter er nok i begynnelsen.



 

 

Balanser:



  • La hunden balansere på lave og brede veltede trestammer, hindringer eller lignende. Det må ikke være skummelt for hunden eller farlig.



 

 

Triks og sirkuskunster:



  • Du kan lære enkle triks i begynnelsen, for eksempel å se en ball, gå mot en ball eller dytte på en ball.



 

 

Hvis hunden ikke er i stand til, etter mye trening, å være alene hjemme alene og viser tegn på stress, for eksempel at den bjeffer, hyler, ikke slår seg til ro, klorer, tygger på ting eller gjørfra seg inne, må du få hjelp fra en profesjonell hundetrener eller adferdsekspert.