Katter med klør

Den nye sofaen har endeligkommet og koselige TV-kvelder på sofaen venter. Du lener deg tilbake og synker ned i sofaen, men plutselighører du den karakteristiske lyden av skarpe klør mot ømfintlig stoff og gleden over den nye sofaen forsvinner...

 

Hvis du har en katt, vil du sannsynligvis nikke gjenkjennende. Noen katter vil aldri klore på noe annet enn et klorestativ, mens andre katter ser ut til å se hvert enste polstrede møbel som en sjanse til å gjøre det om til en flishaug.

 

Katter har et stort behov for å kvesse klørne og markere territoriet daglig, og de finner gjerne sine favorittsteder å klore på for å få et utløp for den naturlige adferden. For å unngå at katten klorer på steder den ikke skal, er det lurt å investere i en form for klorebrett, klorestolpe eller kloremøbel som katten får lov å klore på. Dette gjelder spesielt hvis katten er en innekatt og ikke har mulighet til å være ute.

 

 

 

Gjør klotreet innbydende for katten å klø seg, hvile og leke i.

Gjør klotreet innbydende for katten å klø seg, hvile og leke i.

 

 

Hvorfor klorer katten?

 

Katter kommuniserer på ulike måter, inkludert gjennom feromoner ved hjelp av duftkjertler i huden under potene. Disse feromonene oppfattes vanligvis ikke av oss mennesker, men av andre katter. Kloringen signaliserer til andre katter, delvis visuelt med kloremerker og delvis gjennom feromoner, at dette territoriet er opptatt og allerede tilhører en katt.

 

I tillegg ser kloring også ut til å trene musklene og at klørne trimmes. Katteklør vokser og fornyes hele tiden, og nå og da løsner det ytterste laget. Det ser ut som kloen fliser seg. Når katten klorer, bidrar det til å løsne det gamle laget, og på denne måten holder katten klørne i form. Det å ha gode klør er viktig for katten. På den ene siden er klørne nødvendige for å forsvare seg, men også for å fange byttedyr. Det å raskt kunne klatre opp i et tre og unngå fare er også viktig, og da er det godt å ha skarpe klør, så vel som når det er på tide å klatre ned fra treet igjen.

 

Når katten nettopp har våknet, liker den å strekke kroppen og benytter ofte muligheten til å strekke seg mot (forhåpentligvis) klorestativet og klore litt.

 

Her får du råd og tips om hva du bør tenke på når du velger klorestativ, hvordan du plasserer klorestativet på best mulig måte og hvordan du får katten til å bruke klorestativet.

 

Hvilket klorestativ skal jegvelge?



  • Kloredelen på klorestativet/klorebrettet skal være av innbydende og klorevennlig materiale som sisaltau eller bølgepappe

 

  • Klorestativet må være høyt nok, eller så må klorebrettet være høyt nok til at katten kan strekke seg ut i full lengde og kunne klore godt

 

  • Hvis du har plass og mulighet til det, er et stort klorestativ veldig populært å ha hjemme.  Et større kloremøbel har ofte flere forskjellige steder der katten kan klore, og utkikks- og hvileplasser i forskjellige høyder, og det setter katten pris på.

 

  • Hvis du velger et større klorestativ, er det viktig at det er stabilt og står stabilt på gulvet

 

  • Kombiner gjerne et klorestativ med et klorebrett og/eller en klorestolpe plassert rundt i hjemmet for å skape gode forutsetninger for at katten skal kunne klore på de ønskede stedene.

 

  • Hvis du har flere katter, anbefales det å ha minst ett klorestativ for hver katt



Velg gjerne et større klotre hvor katten kan strekke ut hele lengden til å klo og hvor den føler seg trygg.

Velg gjerne et større klotre hvor katten kan strekke ut hele lengden til å klo og hvor den føler seg trygg.

 

Sjekk ut alle våre kloremøblerher for å velge det som passer dere!

 

Hvor skal klorestativet plasseres?



  • Plasser klorebrettet på et sentralt sted i hjemmet og sørg for at det er synlig for katten.

 

  • Egnede steder er der katten ofte går forbi, for eksempel ved innganger og der katten tilbringer mye tid.

 

  • Plasser gjerne klorebrettet litt høyere opp slik at katten kan klore når den strekker segSørg gjerne for at det er kloremuligheter både horisontalt og vertikalt, så kan katten velge hva som passer best.

 

  • Plasser gjerne flere klorebrett rundt i hjemmet.

 

  • Hvis du har muligheten, er det vanligvis veldig populært å plassere klorestativet ved et vindu, så kan katten ligge og holde utkikk. Hvis det er et fuglebrett utenfor vinduet, kan det også være et underholdende katteteater.

 

  • Hvis katten klorer på steder den ikke skal, kan du plassere klorestativet i nærheten og belønne katten når den velger klorestativet til å klore på i stedet. Sørg gjerne for at kloremulighetene er høyere opp enn det uønskede stedet, det er mer innbydende for katten å klore på.

 

  • Alle katter er forskjellige, og du må kanskje prøve deg frem med tipsene ovenfor for å finne den rette plassen å plassere kloremulighetene for katten din.

 

 

Her er noen tips til hvordan du får katten din til å klore på klorestativet!



  • Spray eller legg kattemynte på klorebrettet for å lokke katten dit.

 

  • Gjør kloretreet så innbydende og interessant som mulig for katten ved å henge opp morsomme leker.

 

  • Lek med katten når den er på klorebrettet eller i klorestativet.

 

  • Belønn katten din med det den liker (godbit/kos/lek) når den gjør det rette. Dette øker sjansene for at den bruker klorestativet igjen.

 

  • Når katten har begynt å klore på klorebrettet, virker både duftmerkene og kloremerkene forsterkende, og den vil sannsynligvis klore der igjen.

 

 

Klotreet er vanligvis et verdsatt sted og inviterer til lek.

Klotreet er vanligvis et verdsatt sted og inviterer til lek.

 

Nå har du skapt gode forhold for at favorittlenestolen, sofaen eller det dyre høyttalersystemet skal få stå i fred for skarpe katteklør og for at katten din skal få utløp for sitt naturlige klorebehov. Og husk å alltid belønne og rose katten din når den gjør det rette!

 

Hvis du har spørsmål, er du hjertelig velkommen til en av våre butikker for å snakke med vårt kunnskapsrike personale eller kontakte vår hjelpsomme