Gå tur med katten

Ta med deg katten på luftetur. Vi veileder deg hvordan!

 

Et løv som rasler, gress som svaier, fugler som flyr og interessante dufter – verden utenfor hjemmets fire vegger er spennende for en katt. Men det er ikke alle som har mulighet til eller ønsker at katten skal være ute alene. Kanskje du bor i en leilighet, ved en trafikkert vei eller er bekymret for hva som kan skje med katten når den er utendørs alene. Et godt alternativ er da å gå på tur med katten din. Med sikkerheten til en sele og et kobbel kan dere sammen nyte alle fordelene ved å være utendørs.

 

Den store verden kan være både helt fantastisk og samtidig farlig for en katt som er ute på eventyr alene. Derfor er det mange fordeler med å la katten undersøke omgivelsene utendørs i selskap med deg. Hvis katten synes det er fint å være utendørs, er det en berikelse for den – den får nye inntrykk i form av forskjellige lukter og lyder, den kan hvile på et varmt sted i solen og den får mosjon når den løper, hopper, klatrer, jakter og leker.

 

Det er et par ting du må huske på før du legger ut på fine turer og oppdagelsesferder. Vi vil veilede deg trinn for trinn og gi deg gode råd på veien for herlige (og trygge) turer!

 

 

Gå ut og nyt turer med katten

En katt som synes det er flott å være ute har mange nye dufter og en spennende verden å utforske.

 

Venn katten til å gå med sele

 

Vi anbefaler å bruke en sele og ikke et halsbånd på turene. En sele med god passform er et tryggere valg, da katten ikke like lett kan vri seg ut av en sele og løpe bort. Katteselen må sitte tett på kroppen, men ikke for tett, slik at den smidige katten ikke vil kunne komme seg ut av selen. Du skal kunne få en finger mellom selen og katten når selen sitter riktig. Bruk et målebånd til å måle kattens nakkeomkrets og deretter brystomkretsen bak forbenene når katten står. Sammenlign deretter kattens mål med målene på katteselen for å finne ut hvilken størrelse som passer til katten din.

 

Her finner du katteseler og kobbel.

 

 

Venn katten gradvis til selen og ros og belønn den når den har på seg selen innendørs. Øv i korte perioder hver dag i noen uker. Når katten er vant til selen, kan du feste kobbelet til selen, og når dere kan gå korte turer innendørs, er det på tide å prøve å gå utendørs.

 

I begynnelsen er det lurt å bruke et smalt kobbel i normal lengde. Da blir det ikke for tungt for katten, og du har god kontroll hvis katten skulle bli redd, hoppe til og vil løpe bort. Etter hvert som katten blir mer vant til å være utendørs, kan du bruke en lengre line som gir katten mer frihet, men sørg for at miljøet rundt er trygt nok til å gi katten større frihet.

 

Venn katten til å bruke sele innendørs

Venn katten til å bruke sele innendørs. Tren korte økter hver dag i noen uker.

 

Velg et godt egnet sted for turene

 

Hvis du har en hage eller en gårdsplass, er det et flott sted å starte. Det er viktig å prøve å unngå å utsette katten for stress. Hvis miljøet utenfor hjemmet ikke er optimalt, kanskje det er en trafikkert gate utenfor eller at mange velger å lufte hundene sine der, så kan det være lurt å oppsøke et roligere sted i nærheten av hjemmet for kattens turer.

 

I begynnelsen vil katten sikkert føle seg usikker og utrygg i det nye miljøet. Det kan den vise ved å prøve å gjøre seg mindre, stryke langs bakken og gå sammenkrøpet med halen ned mot bakken. Åpne områder kan føles skummelt, så katten vil sannsynligvis oppsøke husvegger, busker og gjemmesteder der det føles litt tryggere. Man tenker ofte på katten som et rovdyr, men den er faktisk også et byttedyr i naturen og liker derfor trange rom og høye utkikkssteder der den kan kjenne seg trygg og ligge og holde utkikk. Sørg for at du er en trygg havn for katten og tilby mye ros og belønninger! Ganske raskt går kattens frykt vanligvis over til nysgjerrighet for denne nye verden, og den blir modigere og utforsker mer.

 

Vær ute i korte perioder i begynnelsen og venn katten gradvis til det nye miljøet. Vær forberedt på at katten blir veldig trøtt i begynnelsen av alle inntrykkene som den deretter bearbeider.

 

Etter hvert som katten føler seg trygg i området dere startet med, kan du gradvis utvide turene, men fortsette å unngå de mest trafikkerte stedene med mange mennesker og støy. Når katten har blitt vant til og føler seg komfortabel med forskjellige lukter, lyder og fremmede mennesker, vil dere få mye glede av turene deres.

 

Hold øye med hvordan katten reagerer, hvis den er livredd, gå inn igjen. Hensikten med turene er å tilføre noe positivt i kattens liv. Da kan du i stedet starte med å ha katten i et bur med et teppe over sidene og taket, slik at katten rolig kan se og ta inn dufter og andre inntrykk. Når katten blir vant til det, kan du prøve igjen med turene i selen.

 

 

Velg et godt område når katten skal være ute i kobbel for første gang

Velg et godt område når katten skal være ute i kobbel for første gang.

 

Sørg for at katten din er vaksinert, id-merket, registrert og gjerne forsikret

 

Vi anbefaler at katten er vaksinert i henhold til vaksinasjonsprogrammet som er tilgjengelig for katter. Bakteriene og virusene som forårsaker kattesnue og kattepest kan overleve i miljøet og infisere katten din uten at den har direkte kontakt med andre katter. Dette er viktig å huske på selv om du har en innekatt som ikke er ute. Vi mennesker kan ved et uhell ta med smitte inn i hjemmet og gjøre kattene våre syke.

 

Snart trer en ny lov i kraft, noe som betyr at alle katter må id-merkes og registreres. Men det kan være lurt å sørge for at det er gjort selv før loven trer i kraft. Skulle katten forsvinne, er det større sjanse for at den kommer til rette igjen hvis den er søkbar i ulike katteregistre. Hos politiet og veterinæren kan man lese av mikrochipen, mens en tatovering i øret kan leses med en gang.

 

Hvis ulykken skulle være ute, er en katteforsikring god å ha, ettersom et besøk hos veterinæren i verste fall kan gjøre et dypt innhugg i lommeboken.

 

Ekstra tips!

 

Hvis dere skulle være uheldige og katten forsvinner, er det lurt å ha gjort det du kan på forhånd for at den skal komme hjem igjen.



  • Klipp av en bit av kattens pels og oppbevar den i en lufttett beholder. Pelsen fungerer da som en «smeller» som en sporhund kan lukte på og deretter følge kattens spor.

 

  • Sørg for å ha et oppdatert bilde av katten hvis du må legge ut en etterlysning av den.

 

Gå ut og nyt været, og vi håper dere får mange flotte turer sammen! Du vet vel at katter alltid er velkomne inn til oss på Dogman, ikke sant? Har du spørsmål eller trenger du hjelp til å prøve ut en sele for katten? Besøk en av butikkene våre og snakk med vårt hyggelige og kunnskapsrike personale!