Guide - Velg rett hundefor

Hvordan velge rett hundefôr til din hund? Vi hjelper deg!

 

Å velge rett hundefôr eller hundemat til hunden kan være en utfordring, spesielt om man er ny hundeeier. Det finnes en mengde av ulike alternativer på markedet å velge mellom av hundefôr. Så, hva skal man tenke på når man velger hundefôr slik at man finner det beste alternativet til sin firbente bestevenn?

 

Ta det med ro, vi på Dogman ønsker å hjelpe deg med å finne det hundefôret som passer din hunds behov.

 


Vi starter med å ta utgangspunkt i hundens størrelse

 

Retningslinjen når man skal velge hundefôr er å starte med å ta utgangspunkt i hundens vekt eller forventet voksenvekt om hunden fortsatt er valp. Dette fordi enkelte store hunder har spesielle næringsbehov. Sammensetningen av hundefôret varierer ut ifra om du har en liten, mellomstor eller stor hunderase.

 

Fôr til små hunder inneholder ofte mer energi, da små hunder generelt bruker mer energi i forhold til sin størrelse enn det store hunder gjør. Små hunder er ofte mer kresne på hva de får av fôr og vil gjerne ha et smaksrikt fôr som også lukter godt. Fôr til små hunder er også mindre i størrelse slik at det passer bedre i munnen og er enklere å spise.

 

Fôr til store hunder inneholder mindre mengde energi og har et balansert innhold av ulike mineraler som beskytter ledd og skjelett på best mulig måte.

 

 

Liten, mellomstor eller stor hund – hvor går grensen?

 

Fra en liten Dachs til en stor Berner Sennen – hunden er et av de kjæledyrene som varierer mest i størrelse. Nedenfor finner du generelle retningslinjer for de ulike størrelsene basert på vektgrupper:



  • Mini/Liten: 0-10 kg

 

  • Mellomstor: 11-25 kg

 

  • Stor: over 26 kg

 

  • Gigant: over 45 kg



Visse raser kan havne mellom to størrelser, det kan for eksempel være avhengig om du har en tispe eller hannhund. Da kan det være lurt å prøve seg frem for å finne ut hvilken kategori som passer best basert på hundens individuelle behov.

 

 

Fra valp til senior – Nærings- og energibehovet endres i løpet av hundens livstid

 

Valp

 

Et vanlig spørsmål er om valpen kan spise det samme fôret som voksne hunder. Anbefalingen er å gi valpen valpefôr fra valpestadiet og gjennom unghundstiden til hunden blir voksen. I løpet av hundens vokseperiode øker hundens kroppsvekt og mye energi brukes til å bygge opp muskler, skjelett og organer. Valpefôret er derfor spesielt sammensatt med et høyere, men fortsatt med et balansert, energi- og næringsinnhold som støtter valpen i den følsomme vekstperioden, spesielt for valper av stor rase.

 

Den voksne hunden:

 

Man pleier å si at hunden regnes som voksen når den slutter å vokse i høyden. For en liten hunderase er det ca. ved 1 års alderen, men for en større rase kan det være ved 1 ½ - 2 års alderen. Det kan være lurt å gå over på voksenfôr når hunden slutter å vokse i høyden. Et voksenfôr er laget spesielt for å gi hunden gode forutsetninger for å ha det så bra som mulig i løpet av den mest aktive delen av livet.

 

 

Ett bra hundfoder ger din hund förutsättningar att må så bra som möjligt

 

 

Den eldre hunden:

 

Ulike fôrprodusenter har ulike grenser for når de anbefaler å gå over til et seniorfôr. En generell retningslinje er ved ca. 7-8 års alderen, men for hunder av små raser kan det skje senere og ved store raser tidligere. Når hunden eldes behøver den ikke like mye energi i fôret som når den er en voksen aktiv hund, ettersom metabolismen forandres og hunden ikke beveger seg like mye som da den var yngre. En eldre hun kan bli stølere, få vondt i ledd og få vanskeligheter med å bevege seg, gå i trapper etc. Derfor inneholder fôr til eldre hunder ofte ingredienser som er bra for leddene og som hjelper til med fettforbrenningen slik at hunden ikke blir overvektig og derfor ikke har ekstra belastning på skjelettet og ledd.

 

 

Aktivitetsnivået til hunden utgjør en forskjell

 

Hundens daglige aktivitetsnivå er også avgjørende når man skal velge et passende fôr. En lat eller kastrert hun behøver ikke like mye energi i fôret og da kan lettfôr være et bra alternativ. Hunder med høyt aktivitetsnivå, drektige eller diende tisper, eller kresne hunder trenger derimot et fôr med høyere energimengde og mer næring.

 

 

Selv hunder kan ha særskilte behov

 

Akkurat som oss mennesker kan hunden også ha særskilte behov når det kommer til hva de spiser. Hunden kan være frisk, men kanskje være overfølsom mot noe i maten, ha lett for å få problemer med munn og tenner, ha en sensitiv mage eller sensitiv hud og pels. Derfor finnes det fôr som er spesielt utviklet for hunder med matallergier, hundefôr som bidrar til frisk munn- og tannhelse, hundefôr for sensitiv mage og hundefôr med olje og fett for en sunn hud og pels.

 

Alle hunder er unike og har individuelle behov, og alle typer hundefôr passer ikke til alle typer hunder. Ved å følge punktene ovenfor og teste seg frem vil du kunne finne det hundefôret som passer din hund. Selv om eier har valgt ut et veldig bra hundefôr kan hunder reagere ulikt på samme type fôr og akkurat som oss mennesker liker de ulike typer mat.

 

Tørrfôr, våtfôr eller ferskt fôr – hvilket skal jeg velge?

 

Tørrfôr

 

De aller fleste velger å gi hunden sin tørrfôr. Tørrfôr inneholder alt hunden trenger i hver eneste bit.

 

Fordelene med tørrfôr:



  • Praktisk og smidig

 

  • Enkelt å oppbevare

 

  • Enkelt å ta med seg

 

  • Oppbevares i romtemperatur

 

  • Lang holdbarhet

 

  • Gjør at hunden får tygget ordentlig



Tips!

 

Ta ca 1 ukes rasjon og oppbevar tørrfôret i en mindre forpakning slik at du ikke trenger å åpne den store fôrposen hver gang. Hvis du åpner fôrposen ofte, kan du risikere en kortere holdbarhet på tørrfôret.

 

 

Våtfôr

 

Våtfôr finnes både som et komplett fôr eller som kompleteringsfôr.



  • Høyt veskeinnhold

 

  • Høyt innhold av kjøtt

 

  • Lett å tygge og fordøye

 

  • Velsmakende



Åpnede pakker med våtfôr skal oppbevares i kjøleskapet, men uåpnede forpakninger kan oppbevares i romtemperatur.

 

Tips!

 

Kombiner gjerne tørrfôr og våtfôr. Har du en kresen hund kan smaken bli bedre om du topper tørrfôr med våtfôr. Dette kan også hjelpe hvis hunden spiser dårlig eller ikke vil spise, da får hunden også i seg mer væske.

 

 

Ferskt fôr

 

Ferskt fôr finnes både som et komplett fôr eller som kompleteringsfôr, og består av rått kjøtt, organer og ben. Hvis man skal gi ferskt fôr som kompleteringsfôr innebærer dette at man komponerer hundens kost. Det stilles derfor høyere krav til at hundeeieren passer på at hunden får i seg det den behøver og i rett mengde. Ferskt fôr er ikke behandlet eller tilberedt og det stilles derfor høyere krav til hygiene slik at man unngår bakterier og smitte. Det er derfor viktig at du bruker et eget skjærebrett samt sørger for å rengjøre alle overflater fôret kommer i kontakt med. Ferskt fôr skal oppbevares i fryseren og tines i kjøleskapet.

 

 

Hvordan vet man at man har valgt riktig hundefôr?

 

Hvis hunden har det bra på det fôret du har valgt både merkes og synes det på hunden. Men det er vanligvis lettere å legge merke til om noe ikke stemmer. Her en oversikt over tydelige tegn på at hunden har det bra og er i balanse:



  • Den er pigg, har energi

 

  • Pelsen er blank og glinsende og hunden verken klør eller flasser

 

  • Magen er i balanse

 

  • Avføringen har en normal fast konsistens

 

  • Øyene er klare og renner ikke, ørene er tørre og lukter ikke vondt



 

 

Hund mår bra av sitt hundfoder

 

Er det fortsatt vanskelig å velge fôr? Du er alltid velkommen til å besøke en av våre butikker og få hjelp av vårt kunnskapsrike personale. Ta gjerne med deg hunden din, hos oss er hundene alltid velkommen. Ellers hjelper kundeservice deg gjerne om du trenger tips og råd om hundefôr.