Kattungetider Del 2

Den sovende lille jegeren, kattunger med klør og hvordan man introduserer en kattunge i hjemmet!

 

Nå er vi fremme i andre og siste del av Kattungetider, og her går vi gjennom det som er viktig å tenke på angående kattungens soveplass, hvorfor katten klorer og hvordan du aktiverer kattungen.

 

Gikk du glipp av del 1 som handler om hvordan du skal velge riktig kattemat og hvordan du kan få kattungen stueren, og hva du skal tenke på når det gjelder kattekasse og kattestrø? Da finner du den her!

 

En herlig soveplass og et koselig gjemmested

 

Katter og spesielt kattunger elsker å sove, ta en lur og slumre. En kattunge sover mestedelen av døgnet, og en voksen katt sover i gjennomsnitt 12-19 timer. Når kattungen sover, behandler den nye inntrykk og får nye krefter. Derfor er det viktig å ikke forstyrre eller vekke kattungen når den sover, uansett hvor søt den er.

 

Tips!

 

Noe av det koseligste som finnes er å slumre med katten din. Å sove tett og kjenne den rolige hjerterytmen og pusten betyr kontakt, varme og trygghet, og er spesielt viktig for en liten kattunge som nylig har blitt skilt fra mor, søsken og hjem. Dette gjør også underverk for forholdet deres!

 

Ettersom kattungen bruker så mye tid på å hvile, må soveplassen være innbydende, varmt og trygt. Hos Dogman finner du et stort utvalg av varme elementsenger, koselige katteiglooer og kattesenger, alt for å passe perfekt til din lille pelsball.

 

En annen av kattungens favorittaktiviteter er å ligge trygt og se seg rundt. Ettersom katter liker å holde seg litt høyere opp, er derfor et høyt utkikkspunkt eller liggeområde å foredra. Hvis du har et kloremøbel hjemme, må du gjerne plassere det ved et vindu slik at katten kan ligge og spane på alt som skjer utenfor vinduet.

 

Visste du at!

 

Katten blir ofte tenkt på som et rovdyr, men huskatten vår, som stammer fra den afrikanske villkatten, er faktisk også et bytte for større rovdyr. Så det er ikke så rart at katter liker å krype inn og gjemme seg i små og rare rom. Der inne kan de søke beskyttelse mot rovdyr, men også spane etter et kjempegodt byttedyr som tilfeldigvis går forbi.

 

Klorete kattunger

 

Katter har et stort behov for å klore og markere territorium og finner gjerne favorittsteder å klore for å få et utløp for sin naturlige atferd. For å unngå at kattungen klorer på det dyre høyttalersystemet, de nye tapetene, favorittsofaen eller andre møbler, er det lurt å investere i en eller annen form for klorebrett, klorepåle eller kloremøbler som kattungen får klore på. Dette gjelder spesielt hvis kattungen skal være en innekatt.

 

Plasser gjerne klorebrettet litt høyere opp slik at katten kan klore når den strekker seg, på denne måten kan du også gjøre klorebrettet mer innbydende å klore på enn for eksempel sofaen.

 

Vi har samlet alle våre klormøbler her!

 

Tips!



  • Vis katten hvor det er greit å klore ved å "klore" litt selv på klorebrettet. Det oppfordrer vanligvis katten til å klore der også

 

  • Legg kattens poter forsiktig mot klorebrettet, det kan også virke fristende for katten å begynne å klore

 

  • Spray eller legg kattemynte på klorebrettet for å lokke katten

 

  • Lek med og belønn katten når den er på klobrettet eller i kloretreet

 

  • Når katten først har begynt å klore på klobrettet, får den lyst til å klore der igjen

 

  • Plasser gjerne flere klorebrett i hjemmet for å få kattungen til å velge de tillatte kloreplassene i stedet for de skjøre møblene



Hvorfor klorer katten?

 

Katter kommuniserer på forskjellige måter, blant annet via duftferomoner ved hjelp av duftkjertler i huden under potene. Disse duft feromonene blir vanligvis ikke oppfattet av oss mennesker, men derimot av andre katter. Kloringen signaliserer til andre katter, delvis visuelt med rivemerker og delvis via duftferomoner, at dette territoriet er okkupert og allerede tilhører en katt.

 

I tillegg ser kloringen også ut til å gi fysisk trening til musklene og at klørne holdes i form. Katteklør vokser og fornyer seg hele tiden, og fra tid til annen løsner det ytre laget, det ser ut som kloen skiver seg. Når katten klorer, bidrar det til at det gamle laget løsner, og på denne måten holder kattene klørne i form.

 

Den lille jegeren og den viktige leken

 

Kattunger elsker å leke, gjøre ugagn, snike og jakte. Slik forbereder de seg på å bli fullverdige jegere når de blir voksne. Aktivering og mental og fysisk stimulering er viktig for kattungens velvære. Når kattungen sniker, lurer, hopper etter, angriper og fanger leketøyet eller "byttet", får den et utløp for sin naturlige jaktatferd. Ved å gi kattungen både fysisk og mental stimulering i riktig dose, reduseres sannsynligheten for at kattungen blir lei, stresset og utvikler atferdslidelser eller stereotyper. I tillegg er det både morsomt og forholdsstyrkende å leke med katten sin!

 

Hvis du skal ha kattungen innendørs, er det ekstra viktig å berike miljøet for den. Livet utendørs eller i naturen er tøft og utfordrende, og det er det kjæledyrene våre er evolusjonært utstyrt for. En innekatt som får maten servert i en skål og som ikke trenger å kjempe for maten eller der det ikke skjer mye i innemiljøet kjeder seg raskt. Motivasjonen for å søke etter mat og å bli fysisk og mentalt stimulert finns nemlig fortsatt der. En katt som kjeder seg har en tendens til å være oppfinnsom og finne på sine egne ting å gjøre, noe som kanskje ikke alltid er så høyt verdsatt av de tobeinte i husstanden - for eksempel å jage føtter eller ben, bite og klore, tisse på uønskede steder, tygge på tøy eller å mjaue ustanselig.

 

Her er forskjellige tips om hvordan du kan berike miljøet og aktivere katten din!



  • Berik kattungens miljø med forskjellige dufter. Test f.eks. kattemynte som vanligvis er elsket av de fleste katter. Selv leker med kattemynte er vanligvis høyt verdsatt!

 

  • Sett opp kattesikre gangveier eller en klatrevegg i hjemmet som katten kan ta seg fram på. Katter er smidige, atletiske og kan hoppe høyt, og de elsker vanligvis denne typen av muligheter

 

 

  • La kattungen din lete etter godbiter på forskjellige steder og forskjellige (kattesikre) høyder, på gulvet, på en stol, i en sofa f.eks.

 

 

  • Gi katten din små leker i form av lekemus og små baller. Disse lekene er klassiske, populære og verdsatt av de fleste katter

 

  • På skjulesteder i form av hus og tunneler kan kattungen ligge og lure trygt (

 

  • Aktiviseringsleker der kattungen må kjempe for å få tilgang til kjempegod mat eller favorittgodteri, som utfordrer både kropp og hode. Husk å justere vanskelighetsgraden til kattungens evner

 

  • Bytt leker ofte og legg bort de gamle. Etter en tid kan du plukke frem de gamle lekene, og så oppleves de ofte som nye og morsomme igjen

 

  • Klikkertrene katten din og lær den noen kommando eller triks



Hva sier katten egentlig?

 

Det er kjent at katter går sine egne veier og ikke er så avhengige av oss mennesker. Hvis du sammenligner med hunden som vi har utviklet et tett samarbeid med i tusenvis av år, har vi ikke den samme historien med kattene. Men forskning har vist at kommunikasjon mellom mennesker og katter ofte fungerer ganske bra uansett. Både mennesker som er vant til og mennesker som ikke er vant til katter ser ut til å forstå kattens vokaliseringer i forskjellige sammenhenger i stor grad.

 

Visste du at!

 

Kattunger mjauer når de er små for å kommunisere og søke støtte fra mammaen sin, men når de blir eldre, er det mest for å snakke med oss ​​mennesker og ikke så mye for å snakke med andre katter.

 

Ikke så overraskende har forskning vist at når du snakker med høy og pipete stemme, da er du snill og ufarlig. Når du snakker med en mørk og dyp stemme, da er du stor, sterk og litt farlig. Så tenk på hvordan du snakker med katten din!

 

Tips!

 

Si kattungens navn og rop på den med navnet når det er tid for hyggetider som mattid f.eks. Da får kattungen raskt en positiv tilknytning til navnet sitt.

 

Håndtering

 

Å venne kattungen til å bli håndtert tidlig vil gjøre det mye lettere, ikke bare i kattungeperioden, men også når kattungen blir større. Så venn kattungen tidlig med tannbørsting, klipping og klemming og blikk og undersøkelse.

 

Sjekk daglig at:



  • Ørene ikke lukter vondt eller er skitne

 

  • Øynene er klare og ikke renner

 

  • Pusten er luktfri, tennene er hele og tannkjøttet er sunt og litt lyserosa

 

  • Potene og tredeputene er hele og rene og klørne er i god stand        

 

  • Huden er fri fra knuter eller sår og pelsen er fri fra floker



Belønn og ros kattungen i mellomtiden. Hos Dogman finner du praktiske pleie- og hygieneprodukter som det er bra å ha hjemme.

 

Hvordan introdusere en kattunge til et hjem som allerede har en katt fra før

 

Hvis du allerede har en katt og får en kattunge, er det flere ting det er viktig å huske på for å gjøre introduksjonen så jevn som mulig. Katter er territoriale og kan være følsomme for at nye katter kommer inn i hjemmet, selv om det er noe så uskyldig som en liten kattunge.

 

Forbered dette:



  • Først må du sørge for at alle ressurser finns i overflod for å unngå unødvendige konflikter. Noen katter kan finne på å vokte f.eks. kattekasser eller matskålen slik at den andre katten ikke tør å gå dit. Unngå det ved å ha flere kattekasser enn antall katter. Så hvis du har to katter hjemme, anbefales det at hjemmet har tre kattekasser. Sørg også for at det er flere matskåler, vannskåler, høye utkikkposter, klorealternativer etc. enn antall katter.

 

  • Sørg for at det finns mange barrierer og gjemmesteder slik at kattene får muligheten til å trekke seg tilbake hvis de trenger det. Det øker kattens følelse av kontroll og bidrar til å redusere stress. Å plassere en kattetunnel i en trang passasje i hallen kan for eksempel hjelpe en sjenert eller redd katt til å gå forbi for å komme til neste rom.



Når kattungen kommer hjem:



  • Det tar tid og krever tålmodighet å introdusere to ukjente katter for hverandre. De trenger god tid for å venne seg til hverandre. Selv om du lar introduksjonen skje sakte, kan du få regne med litt fresing og knurring i begynnelsen

 

  • Når kattungen kommer hjem, er det viktig at kattene holdes atskilt. Kattungen trenger tid til å utforske hjemmet i fred og ro og lære seg hvor mat, vann, kasse og kloretre er

 

  • La den andre katten være alene i et annet rom med alt den trenger (mat, vann, kattekasse osv.) - Når begge kattene blir vant til områdene sine, begynner du med å la dem bli kjent med hverandre på avstand. Du kan sette en grind i døren, slik at de kan se hverandre, men ikke får tilgang til hverandre

 

  • Når begge kattene er vant til det ovennevnte, og hvis de er rolige og ser ut til å akseptere hverandre, fjern gitteret og la dem snuse på hverandre og møtes

 

  • Å belønne kattene med godterier bidrar til å skape positive assosiasjoner til hverandre, så dryss gjerne med søtsaker, beroligende ord og kos

 

  • Unngå raske bevegelser og plutselige lyder som kan skremme kattene

 

  • Husk å tilbringe tid med begge kattene forskjellige steder, slik at begge kattene får utløp for å leke og få pels- og klopleie etc.



Hjemløse katter - et stort dyrevelferdsproblem

 

Det er ingen eksakte tall på hvor mange hjemløse katter det er i Norge. Det er et stort dyrevelferdsproblem, ettersom mange katter ikke takler hjemløshet veldig bra, men lider av sult, sykdommer, skader og parasitter. Dessverre møter de ofte en smertefull død ved å sulte eller fryse i hjel.  

 

Det finns forskjellige grunner til at katter blir hjemløse. Katten kan ha gått seg vill og finner ikke hjem, den kan ha hatt et hjem, men blitt forlatt av eierne, eller den kan ha blitt født i hjemløshet. Kattunger født i hjemløshet overlever vanligvis ikke sitt første år.

 

Det finns mange ideelle kattehjem rundt om i landet som er overfylte med katter som trenger et nytt hjem. Et tips er å begynne hos disse kattehjem først når du leter etter en kattunge eller en voksen katt!

 

På Dyrebeskyttelsen sine sider kan du lese mer om dyrevelferd. En stor grunn til dette er nettopp å heve kattens status og øke kattenes velferd ved å stille strengere krav til eieren, men også for å gjøre det lettere for eieren å gjøre det rette.

 

Slik kan vi bidra til å heve kattens status!

 

I mer enn 40 år har Dyrebeskyttelsen Norge jobbet for merking av dyr, og da spesielt katt. Et nasjonalt register for øremerkede katter ble opprettet i 1977 og drevet av Dyrebeskyttelsen Norge fram til 2006. Da ble det inngått en avtale om drifts- og merkesamarbeid mellom Dyrebeskyttelsen Norge og daværende Dyreidentitet. Dyrebeskyttelsen Norge har vært en stor pådriver i å øke andelen øremerkede dyr og arbeider fortsatt aktivt ut mot befolkningen og politikere for å få obligatorisk ID-merking av familiedyr.

 

Merke og Registrere: Du kan registrere kattungen din hos Dyrebeskyttelsen Norge som da oppdateres i DyreID -registeret.

 

Vaksinere: Ved å gi katten din tilstrekkelig vaksinasjonsbeskyttelse mot farlige og smittsomme sykdommer, unngår du å utsette katten for unødvendig lidelse og at sykdommer og infeksjoner spres videre. Det er viktig å huske på å også vaksinere innekatten , da man kan dra med seg infeksjon som sitter fast på skoene, f. eks. Det kan også være slik at forsikringen ikke dekker hvis en uvaksinert katt blir syk av noen av sykdommene som er inkludert i vaksinasjonsprogrammet.

 

Gi ormekur: Det er også viktig å gi kattungen ormekur, selv om den holdes innendørs, da noen ormer overføres fra kattemor til kattunge. En kattunge som lider av ormer blir ofte verre, har hoven mage og dårlig pelskvalitet.

 

Forebygge uønsket reproduksjon: For å forhindre at enda flere kattunger blir født til hjemløshet, må du nå sørge for at katten ikke reproduserer seg uplanlagt eller uønsket, uansett om du har en hann- eller hunnkatt. Hvis katten får bevege seg fritt utendørs, bør du derfor kastrere, sterilisere eller for eksempel gi p-piller for å forhindre uønsket drektighet.

 

Ta vare på katten din: Det er nå forbudt å overgi katten sin (dette gjelder alle kjæledyr, husdyr og eksotiske dyr som normalt ikke lever i svensk natur). Hvis du ikke lenger har mulighet til å ta vare på katten din, må du sørge for at den får et nytt hjem

 

I Kattungetider er det mye nyttig informasjon, gode råd og tips for å gi deg en fin første tid sammen. Det er ofte veldig mye nytt å lære seg hvis det er første gang du har en kattunge eller en katt.

 

Våre butikker rundt om i landet og vår kundeservice hjelper deg mer enn gjerne hvis du har spørsmål eller bekymringer, så du er hjertelig velkommen til å komme inn i en av våre butikker eller kontakte oss!