Kobbeltrening

Kobbeltrening – lær hunden å gå fint på turen

 

Det er tid for den vanlige lunsjturen med Rocky, og akkurat nå har du det litt travelt. Som vanlig har Rocky luktetnoespennende lengre frem og trekker og drar i kobbelet for å komme dit. Du rykker i kobbelet for å markere at det ikke er lov, og at dere faktisk skal andre veien. Men Rocky fortsetter og du rykker i kobbelet igjen, og slik fortsetter det og frustrasjonen økerfra begge sider. Stresset og med dårlig tid, gir du endelig opp og lar Rocky trekke i kobbelet gjennom lunsjturen. Kjenner du deg igjen?

 

Tidligkobbeltrening med hunden er noe du får igjen resten av hundens liv. Det er vanligvisikke så vanskelig med en liten hund som trekker i kobbelet, men det er mye lettere å forebygge og lære hunden tidlig at det å trekke i kobbelet ikke er aktuelt, enn å måtte trene og lære en hund som veier over 40 kg det.

 

Gi hunden din de rette forutsetningene for å lykkes

 

Før det er tid for dagens kobbeltrening, må du sørge for at hunden har gjort fra seg, at den ikke er kjempesulten eller full av energi. Det er større sannsynlighet for at en sulten hund med mye energi som må på do, vil ha det mer travelt enn en som har tømt blæren, er mett og litt trøtt.

 

Lær hunden at den kommer fremover når båndet er slakt

 

Vi vil lære hundene våre at det er fordi båndet er slakt at den kommer frem, ikke når båndet er strukket og hunden sliter og trekker. Det kan skade hundens følsomme nakke og hals og kroppen din hvis hunden rykker og trekker båndet.

 

Belønn og ros hunden når dere går med kobbel og kobbelet er slakt og før det strekkes. Det er viktig at fokuset er på å forsterke det hunden gjør riktig ved å gi godbiter, ta fram favorittleken og være rolig og innbydende slik at hunden ønsker å være nær deg. Ved å jobbe på denne måten og stadig forsterke ønsket adferd, øker sannsynligheten for at hunden vil gjøre det igjen, og igjen og igjen. Som et resultat føler hunden glede, ønsker å være nær deg og den forstår at det lønner seg å holde seg nær deg.

 

Lær hunden å komme frem når båndet er slakk
Lær hunden å komme frem når båndet er slakk.

 

 

 

Hvisbåndet strekkes

 

Hvisbåndet strekkes og hunden bykser fremover, stopp og stå helt stille. Nå gjelder det å være tålmodigHvis hunden stopper og vender seg mot deg, belønner og roser du, den gjorde det rette. Hvis hunden fortsetter å trekke fremover og båndet er strukketfortsetter du bare å stå stille. Hver minste millimeter som hunden kommer frem vil virke forsterkende og givende for den, og den vil prøve enda merVent til hunden selvgjør kobbelet slakt og begynn for eksempel å gå i en annen retning. Gi hunden mye ros og belønning når den følger etter. Vær konsekvent, det er avgjørende for å hjelpe hunden med å lære hva vi vil.

 

Husk!



  • Gjør deg selv spennende og innbydende å være sammen med

  • Ros og belønn hunden når den gjør det rette og når båndet slakkes

  • Hvis båndet strekkes, stå helt stille og vent til hunden gjør båndet slakkere



Belønn hunden når båndet er slaktet og den søker din kontakt!
Belønn hunden når båndet er slaktet og den søker din kontakt!

 

Hvistålmodigheten skulle settes på prøve

 

Det kan noen ganger være slitsomt og frustrerende med kobbeltrening, og hvis det skulle føles fristende å rykke i kobbelet, så ikke gjør det. Det føles ofte belønnende for hundeeieren å rykke i kobbelet, men det fører ikke til noe godt. Tvert imot er det ubehagelig, frustrerende og i noen tilfeller rett og slett skadelig, spesielt for en liten hund, og gjør som regel at den vil bort fra det som er ubehagelig. Gjør det i stedet fint å være nær deg og at hunden velger å være nær, og ikke fordi det må!

 

For de dagene og gangene da energien eller tålmodigheten rett og slett ikke er til stede for kobbeltrening, er det et tips å ta på huden en hundesele med god passform som hunden kan dra med. En hundesele er mer skånsom mot hundens følsomme nakke og hals og det er vanlig å bruke hundesele ved aktiviteter den hunden befinner seg foran deg, for eksempel ved sporing, løping og lignende. Hunden lærer raskt å skille mellom de forskjellige situasjonene når den har hundehalsbåndet eller hundeselen på. På denne måten unngår du å reversere fremgangen som er gjort så langt med kobbeltreningen.

 

Hvaregnes som en belønningHvagjørjeghvis hunden min ikke liker hundegodbiter?

 

En belønning er noe som hunden liker og som den er villig til å jobbe for å. De aller fleste hunder har noe de logrer ekstra med halen for – det kan være hundemat, hundegodbiter, hundeleker, kløing bak øret, få jage en ball, en munter tone og ros osv. Det er vanlig at hunder er matmotiverte, det vil si at de er villige til å jobbe for å få godbiter eller mat. Hvis hunden ikke er matmotivert, men heller elsker å leke med baller og pinner, er belønningen å leke med disse tingenebedre enn å bli tilbudt en godbit den ikke vil ha. Alle hunder er forskjellige og liker forskjellige ting, så det er viktig å teste ut hva som er favoritten og hva som går hjem hos hunden din.

 

Her finner du vårt store utvalg av belønningsgodteri og hundeleker!

 

La hunden få løpefra seg mellom treningsøktene.

 

Hunden kan ikke alltid gå pent på sidenutenmulighet til å løpefra seg eller være i sin egen verden en stund. La hunden løpefra seg på steder og i situasjoner og miljøer der det er trygt for den å være og hvor hunden ikke kan skade noe, for eksempel jage vilt. Hvisinnkallingenikke er 100 %, kan du bruke et flexikobbel eller en sporline. Disse to typenekobbel gir hunden merbevegelsesfrihet, samtidig som du har muligheten til å stoppe hunden før den for eksempel løper over en vei eller setter avgårde etter vilt

 

Øv på kontaktøvelser og lydighet

 

Øv på hundens kontaktsøking med deg og belønn den så snart den søker øyekontakt med deg. Start med korte økter på noen minutter, noen ganger om dagen. Det holder i begynnelsen. Belønn og ros hunden når den søker øyekontakt, selv når dere ikke trener.

 

 Øv på kontakt og etterlevelse!
Øv på kontakt og etterlevelse!

 

Ved å sørge for at hunden synes det er morsomt og spennende å være nær deg, blir lydighetstreningen enklere. Fordi vi vil at hunden skal velge å være nær oss, og ikke fordi den må. Her er forslag til øvelser som passer både valper og voksne hunder!



  • Se og sjekk forholdene når dere forlater huset. Du er ansvarlig for at det er trygt å forlate huset, så stopp, se til venstre, se til høyre og når kysten er klar, sier du at hunden kan følge etter. Hunder liker å følge med på dem som har kontrollen.

 

  • Dra på eventyr og gå i en annen retning enn den vanlige turen.

 

  • Endre tempoet og endre retning fra tid til annen.

 

  • Dra på skattejakt og finn godbiter eller favorittleken.

 

  • Stopp og ta pauser, kos og klø en stund, lytt til fuglekvitter, lukt på noe spennende. Å gå på tur betyr ikke full fart fremover hele tiden, pausen bremser tempoet.

 

  • Lek og herje, bytt på å jage hverandre, gjem deg og la hunden finne deg.

 



Gjør det gøy å være nær
Gjør det gøy å være nær!

 

Lykke til med kobbeltreningen og nyt nydelige turer! Hvis du støter på problemer eller kobbeltreningen føles overveldende, anbefaler vi å kontakte en profesjonell hundetrener som jobber med positiv forsterkning. Det er hjelp å få for harmoniske turer sammen.