Silk tar du vare på hamstern din

Hvordan kan du ta vare på hamsteren din på den beste måten? Les våre råd for hamstere for et fantastisk liv sammen!

 Det å ha sin egen søte lille hamster er en drøm for mange. Hamsteren er en herlig venn som liker å bevege på seg, hamstre mat og å gjøre gjøre ett og annet pek. For at dere skal få et best mulig liv sammen, må du lese videre for å se hva hamsteren krever for å ha det bra. Her viser vi de viktigste tingene å tenke på.

 

Hamsteren vil:

 

Bevege mye på seg hver dag

 

Kunne grave tunneler og bol der den kan sove og gjemme seg

 

Hamstre mat i kinnposene

 

Før du får hamsteren hjem

 

Før du velger å anskaffe deg en hamster, er det en del ting som du bør tenke på for å se om det passer for deg. Når du anskaffer deg et kjæledyr, innebærer det en større kostnad i begynnelsen når du må kjøpe alt som dyret trenger, og til dels løpende kostnader etterpå når du må fylle på med mat, strø og diverse tilbehør. Du må også ha tid til dyret ditt, både for å ta vare på det og å rengjøre etter det.

 

Det er finnes både gullhamster og dverghamster, hvilken skal jeg velge?

 

Den vanligste hamsteren er gullhamsteren, den er litt større enn dverghamsteren, og den skal leve alene, det kalles å leve solitært. Gullhamsteren er vanligvis litt roligere og mer bedagelig enn dverghamsteren. Dverghamstere, derimot, de er mer aktive og livlige, de er også sosiale og bør leve med andre dverghamstere for å ha det bra. Det er fire forskjellige typer dverghamstere, og de vanligste er Campbells dverghamster, de andre kalles vinterhvit dverghamster, Roborovski dverghamster og kinesisk dverghamster. Er du forberedt på å ha to eller flere hamstere hjemme? Hvis du bare vil ha en hamster, anbefaler vi en gullhamster, hvis du vil ha flere, anbefaler vi dverghamstere i stedet.

 

Forberedelser før du anskaffer deg en hamster

 

Det er viktig å ha forberedt seg så mye som mulig før du anskaffer deg en hamster. Velg et godt egnet sted for hamsterburet, det skal stå på et trekkfritt sted uten direkte sollys og helst der det er fred og ro. Hamstere er svært følsomme for trekk, og hvis det skifter for raskt mellom varme og kulde, blir de lett syke. Hamstere er på sitt mest aktive om natten og kan bråke ganske mye, så det å ha hamsterburet på soverommet kan forstyrre nattesøvnen din.

 

Sørg for at du har noen som kan passe på hamsteren hvis du skal reise bort eller blir syk. Det er også lurt å sjekke hvor nærmeste veterinærklinikk ligger. Hvis du blir syk eller ikke kan ta vare på hamsteren lenger, må du finne noen andre som kan ta vare på den.

 

Den første tiden vil hamsteren være stresset over den nye situasjonen og miljøet, så la den undersøke sitt nye hjem i fred og ro. Vent med å vise hamsteren til nysgjerrige venner til den føler seg tryggere etter flyttingen.

 

 

Sjekkliste for hva du trenger når du tar med hamsteren hjem:



  • Dypt og romslig hamsterbur. Her kan du lese hvilke minimumsmål hamsterburet må ha til én eller flere hamstere. Det er bedre å ha et hamsterbur med en dyp bunn hvor hamsteren kan grave, enn et fleretasjes hamsterbur hvor hamsteren kan klatre opp og deretter falle ned og slå seg.

 

  • Luftegård/lekegrind hvor hamsteren kan løpe fra seg, undersøke og leke med hamsterleker.

 

  • Bunnmateriale, for eksempel flis. Hamstere liker å grave ganger i bunnmaterialet. Vi anbefaler et hamsterbur med dyp bunn slik at du kan fylle opp med mye flis.

 

  • Hamsterhjul som hamsteren kan løpe i er mye verdsatt. Hvis du har flere dverghamstere, anbefales flere hamsterhjul.

 

  • Redemateriale som kan flettes sammen, for eksempel halm eller revet papir slik at hamsteren kan lag rede og gjøre det koselig i redet

 

  • Sovehus hvor hamsteren kan sove, hvile og gjemme seg

 

  • Tunneler som hamsteren kan løpe gjennom, hvile og gjemme seg

 

  • Hamstere er renslige dyr og gjør vanligvis fra seg på ett sted. En liten boks med sand egner seg godt som toalett.

 

  • Fri tilgang til gnagerpellets  

 

  • Gnagermateriale for hamsteren å gnage på, for eksempel grener fra frukttrær.

 

  • Hvis du har flere hamstere, anbefaler vi minst en vannflaske per hamster.

 

Hva skal hamsteren min spise?

 

Hamsteren, som rotter, mus og ørkenrotter, er omnivore også kjent som altetere og har best av å spise variert. I naturen har man sett at de spiser frø, ugress, korn, linser, grønnsaker og insekter.

 

Gi hamsteren fri tilgang til hamsterpellets, du kan også gi ørkenrottepellets eller rotte- og musepellets. Det er viktig at pelletsen har høyt proteininnhold, lavt fettinnhold og inneholder animalsk protein. Det smarte med pellets er at de alle har samme innhold og ser like ut, så da vet du at hamsteren får i seg det den trenger, og at den ikke kan plukke ut de mest smakfulle bitene.

 

❤ Du bør også gi små biter av grønnsaker som erter, brokkoli og spirer, egg, kokt kjøtt, fisk og kylling, melorm og magre frø og nøtter. Varier mellom de forskjellige grønnsakene hver dag.

 

Hamstergodbiter bør bare gis av og til, som belønning eller for å lokke til seg hamsteren. Hamstere synes som regel at godbitene er gode og vil spise mye fordi de vanligvis inneholder både sukker og fett, men det er hamsteren følsom for så bare gi litt av det.

 

Sørg for at hamsteren alltid har rent vann å drikke. En vannflaske er lur å bruke for å holde vannet rent, og du kan også se hvor mye hamsteren har drukket i løpet av dagen.

 

Visste du?

 

Man bør unngå å gi hamster høy å spise. En grunn til det er at høyet kan være skarpt og skade munnen når den hamstrer det i kinnposene.

 

Gi hamsteren fri tilgang til hamsterpellets

 

Gi hamsteren fri tilgang til hamsterpellets

 

Hvorfor vokser hamsterens tenner hele livet?

 

Når hamsteren spiser mat og tygger og tygger, blir fortennene slitt og slipt litt ned. For at fortennene ikke skal slites helt ned slik at hamsteren ikke ville ha vært i stand til å spise i det hele tatt, vokser tennene litt hele tiden. Smart, ikke sant? Derfor må du sørge for at hamsteren din alltid har tilgang til gnagematerialer, for eksempel grener fra frukttrær.

 

Er hamsteren en gnager?

 

Ja, det er det! Det vitenskapelige navnet på gullhamsteren er Mesocricetus auratus og Campbells dverghamster heter Phodopus campbelli.

 

Hva liker hamsteren å gjøre?

 

Hamsteren kommer fra Sørøst-Europa, Midtøsten og Asia, hvor de fortsatt bor i sandete, steinete og nakne områder. I disse områdene kan det være vanskelig å finne mat, derfor beveger hamsteren seg over lange avstander for å lete etter mat om natten. Når den finner mat, samler den maten i kinnposene og løper deretter hjem for å spise i fred og ro og lagre maten som er igjen. Den graver også tunneler, bol og rede under bakken hvor den sover og lever om dagen. Redet ligger under bakken og fra det går en tunnel til en hule hvor hamsteren tisser og bæsjer og også en tunnel som går til en hule der hamsteren lagrer maten den har hamstret. Ville hamstere og tamhamstere er svært like hverandre. Når du ser på hva hamstere gjør i naturen, får vi ledetråder om hvordan den tamme hamsteren vil ha det.

 

I naturen bruker hamsteren mye av tiden på å lete etter mat og spise, det kalles matsøking. Derfor må vi gi dem fri tilgang til hamsterpellets. La hamsteren jobbe med å få tilgang til gode grønnsaker og kokt kjøtt. Gjem mat og la hamsteren finne den. Et tips er å spre noen kålormer i buret og la hamsteren finne dem.

 

Hamsteren liker å bevege seg mye. Den kan løpe flere kilometer hver natt når den leter etter mat. Å løpe i et hamsterhjul er derfor viktig for hamsteren. La den løpe fra seg både i hjulet og i en luftegård. Bare husk å ikke velge et hamsterhjul som er for lite, det må være minst 20 cm i diameter, ellers er det fare for at hamsteren vil løpe med en for bøyd rygg.

 

Hamstere er flinke til å grave og de graver flere tunneler og reder under jorden. Pass på at hamsteren har mulighet til å grave. Et hamsterbur med dyp bunn slik at du kan fylle opp med mye flis er bra. Forskning har vist at hamsteren ønsker minst 40 cm bunnmateriale, da gnager den ikke så  mye på burgitteret.

 

Å kunne gjemme seg er viktig for en hamster. I naturen må de blant annet passe seg for rever og ugler. Med flere sovehus og tunneler kan hamsteren velge hvor den vil hvile og gjemme seg. Pass på at hamsteren har mykt redemateriale som halm eller toalettpapir å legge i redet. Et tips er å legge redematerialet i buret og la hamsteren selv velge hva den vil lage rede av og hvordan den vil ha det i sovehuset sitt.

 

Hamsteren skal ha tilgang til gnagemateriale for å slite ned de stadig voksende fortennene. Grener fra frukttrær fungerer vanligvis bra å gnage på.

 

Hamsteren, som man kan høre ved navnet, er et hamstrende dyr, og den må få lov til å samle et forråd av mat.

 

 Når du gir hamsteren morsomme ting å gjøre, kalles det å berike miljøet. Hamstere er smarte små krabater og liker å grave, klatre opp på og krype gjennom ting. Ved å variere hamsterens miljø og gi den morsomme ting å gjøre, har hamsteren det bra. Her er det bare fantasien som setter grenser, og at hamsteren ikke blir redd, stresset eller kan skade seg selvfølgelig! Du kan lage dine egne labyrinter og store rømningssikre luftegårder med mange spennende leker. Du kan også gjemme mat som hamsteren må jobbe for å få tilgang til.

 

Hamsteren liker å bevege seg og ha mye å gjøre!Hamsteren liker å bevege seg og ha mye å gjøre!

 

Hvor lenge lever en hamster?

 

En hamster kan bli 2–3 år gammel.

 

Når sover hamsteren? Er hamsteren et nattdyr?

 

Hamsteren er på sitt mest aktive om natten, og den foretrekker å sove trygt i sovehuset om dagen. Da er det minst risiko for å bli oppdaget av et rovdyr og risikere å bli en munnfull.

 

Det daglige stellet av hamsteren

 

Hver dag må du fylle på med mat og gi hamsteren nytt rent vann. Vask vannflasken og fyll hele flasken full av vann. Da er det lett å se hvor mye hamsteren drikker hver dag.

 

Du må også fjerne gammel mat som hamsteren ikke har spist. Siden hamsteren er et hamstrende dyr, kan den spare på for eksempel kjøtt og andre ting som kan bli dårlig før hamsteren spiser det. Fjern flis og bunnmateriale som er vått av tiss og hamsterbæsj og fyll deretter på med nytt bunnmateriale. Bytt aldri ut alt bunnmateriale eller redemateriale samtidig, men spar litt ved hver ukentlige rengjøring. Da gjenkjenner hamsteren lukten og blir ikke så stresset.

 

Slik bærer du hamsteren

 

Når du løfter hamsteren, kan du enten ta forsiktig rundt hamsterens kropp og holde den under magen, mellom for- og bakbenene. Eller du kan strekke ut hendene og holde dem med håndflatene opp. Når hamsteren kryper opp i hendene, kopper du hendene og løfter den forsiktig. Hold hamsteren tett inntil kroppen din når du bærer den, slik at du ikke mister den eller den vrir seg løs. Hvis du holder hamsteren nær kroppen din, kan den føle hjerteslagene dine og det gjør den trygg og kanskje den til og med tar en liten høneblund.

 

Husk!

 

Vekk aldri en hamster som sover. Den kan bli redd og bite.

 

Det er viktig å sjekke hamsteren hver dag

 

En hamster som ikke har det bra, forsøker så godt som mulig å skjule det, men hvis du bruker mye tid sammen med hamsteren merker du raskt om det er små endringer i hamsterens adferd. Jo tidligere du oppdager at noe ikke er stemmer og tar hamsteren med til veterinæren, jo større sjanse er det for at du kan hjelpe hamsteren. Hamsteren er ganske følsom og tåler ikke stress veldig bra. Derfor må du sørge for at hamsteren har fred og ro rundt seg og håndtere den forsiktig.

 

Det er viktig å undersøke hamsteren hver dag og kjenne på hele kroppen.



  • Øynene skal være blanke og ikke rennende eller irriterte

 

  • Nesen skal være tørr

 

  • Pelsen skal være skinnende og tett

 

  • Kroppen skal være jevnt spoleformet og ikke ha kuler 

 

Undersøk hamsteren din hver dag, så merker du fort om den ikke har det bra.

 

Undersøk hamsteren din hver dag, så merker du fort om den ikke har det bra.

 

Hvis hamsteren ikke har det bra

 

De vanligste årsakene til at hamsteren blir syk er at den får feil type mat, står i trekk eller at temperaturen raskt har endret seg fra varmt til kaldt eller omvendt.

 

Her viser vi de vanligste tegnene på at hamsteren føler seg uvel:



  • Hamsteren er forkjølet – nesen er fuktig og/eller øynene er infisert og limt sammen

 

  • Pelsen er flokete og matt

 

  • Hamsteren har diaré – baken er klebrig

 

  • Hamsteren er apatisk og uinteressert



Kontakt veterinæren din så snart som mulig hvis du oppdager at hamsteren ikke oppfører seg som den vanligvis gjør, eller at du mistenker at den ikke er frisk.

 

Hamsteren min gnager på burgitteret

 

Det er vanlig at hamstere gnager mye på burgitteret hvis de ikke blir aktivisert nok, får bevege seg nok eller har mulighet til å grave tunneler eller ganger. En adferd som gjentar seg selv og ikke ser ut til å tjene noen funksjon, kalles en stereotypi. Det kan utvikles av dyr i fangenskap hvis viktige behov de har, ikke blir oppfylt. Derfor må du sørge for at hamsteren din får leke mange timer om dagen, at den får løpe, krype gjennom ting, undersøke, lete etter mat og leke med hamsterleker.

 

Hamsteren min biter

 

Hamsteren er et byttedyr som i naturen raskt kan bli en munnfull for en sulten rev eller ugle. Hvis hamsteren ikke rekker å komme i sikkerhet når den oppdages av et rovdyr, prøver den å forsvare seg, og det gjør den ved å bite. Det kan fort skje at en hamster som føler seg redd eller truet biter, derfor er det viktig å tenke på hvordan man beveger seg og oppfører seg når man nærmer seg hamsteren. Sørg for at hamsteren alltid vet at du kommer til å klappe eller plukke den opp og vis hamsteren at du ikke er farlig eller vil skade den. Ikke gjør raske bevegelser, ikke vekk hamsteren hvis den sover og tilby den noe godt når du er nær. Da vil hamsteren forstå at du er en venn som det er hyggelig å være nær.

Vi håper at dere får et fantastisk liv sammen og at dere har fått mange gode råd på veien! Hvis du har flere spørsmål om hamstere og hvordan du tar vare på dem på den beste måten, er du hjertelig velkommen til Dogman-butikken for å snakke med vårt kunnskapsrike og hjelpsomme personale!