Slik tar du vare på kaninen din

Les rådene våre for kaniner for å få et fantastisk liv sammen!

Mange drømmer om å ha sin egen kanin å kose med. Kaninen er en herlig venn som liker selskap, bevege på seg og gjøre ett og annet pek. For at dere skal få et best mulig liv sammen, må du lese videre for å se hva kaninen krever for å ha det bra. Her viser vi de viktigste tingene å tenke på.

 

❤ Vil ha stor plass, mange gjemmesteder og utkikksplasser og kunne grave

 

❤ Vil være sammen med andre kaninvenner

 

❤ Vil spise mye høy og gnage på f.eks. grener fra fruktrær

 

  • Visste du at kaninen kan bli opptil 10 år gamle?

 

Før du får kaninen hjem

 

Før du velger å anskaffe deg en kanin, er det en del ting som du bør tenke på for å se om det passer for deg. Kaniner er veldig sosiale og bør helst bo sammen med andre kaniner for å ha trives Er du forberedt på å ha to eller flere kaniner hjemme? Kaniner liker også stor plass, å bevege mye på seg, grave og hoppe. Har du muligheten til å tilby dem det? Hvis alt dette fungerer for deg, vil du og kaninene dine få mye glede av hverandre! Skulle du føle at det er for mye ansvar eller jobb å ha kaniner, kan en annen gnager, for eksempel en gullhamster, være et bedre alternativ for deg.

 

Det er viktig å ha forberedt seg så mye som mulig før du anskaffer deg en kanin. Skal kaninen bo inne eller ute? Kaninburet og/eller uteburet skal fortrinnsvis stå på et skyggefullt og trekkfritt sted og helst der det er fred og ro. Et utebur må være hevet fra bakken om vinteren, og kaninen må ha halm eller varmelampe for å takle de kalde temperaturene. Om sommeren må kaninen beskyttes mot solen, da den ikke tåler varme veldig godt. Mange får kaniner om våren og sommeren, og hvis du vil ha kaninen utendørs, må du venne den til å være ute, spesielt hvis det fortsatt er kaldt om natten.

 

Kaninen er følsom for fôrendringer, så ta gjerne med samme høy som kaninen spiste i sitt forrige hjem.

 

Sørg for at du har noen som kan passe på kanin hvis du skal reise bort eller blir syk. Det er også lurt å sjekke hvor nærmeste veterinærklinikk som har kunnskap om kaniner ligger.

 

Den første tiden vil kaninen være stresset over den nye situasjonen og miljøet, så la den undersøke sitt nye hjem i fred og ro. Vent med å vise kaninen til nysgjerrige venner til den føler seg tryggere etter flyttingen.

 

Her bor to kaniner i uteburet sittTo kaninvenner som trives sammen i uteburet sitt.

 

 

Sjekkliste for hva du trenger når du tar med kaninen hjem:



  • Stort og romslig bur, enten innendørs eller utendørs. Her kan du lese hvilke minimumsmål kaninburet må ha til én eller flere kaniner.

 

  • Luftegård, enten innendørs eller utendørs der kaninen kan løpe fra seg.

 

  • Bunnmateriale, for eksempel flis eller halm (angorakaniner skal ha halm ettersom flis setter seg fast i pelsen).

 

 

  • Sovehus hvor kaninen kan sove, hvile og gjemme seg.

 

  • Tunneler hvor kaninen kan sove, hvile og gjemme seg.

 

  • Hylle å sitte på og under, alle skal få plass samtidig.

 

  • Kaniner er renslige dyr og gjør vanligvis fra seg på ett sted. En liten boks med sand egner seg godt som toalett.

 

  • Kaniner liker å grave. Hvis du ikke har dem ute, fungerer et dypt kar med sand eller halm godt til å grave i.

 

  • Gnagemateriale som kaninen kan gnage på, for eksempel grener fra frukttrær.

 

  • Vannflaske. Hvis du har flere kaniner, anbefaler vi minst en vannflaske per kanin.

 

  • Fri tilgang til høy.

 

  • Høyhekk til å legge høyet i som beskytter høyet mot skitt og avføring. Hvis du har flere kaniner, anbefaler vi minst en høyhekk per kanin.

 

  • Klosaks å klippe kaninens klør med.

 

  • Børste for pelspleie. Kaniner med lang pels må børstes hver dag.

 

 

 

Hva skal kaninen min spise?

 

Kaninen er en planteeter eller herbivor, som det også kalles, og den har best av å spise gress eller høy. Det er enklest å gi kaninen høy, det kan du få tak i hele året.

 

Gi kaninen fri tilgang til høy. Du kan regne med at det går like mye høy som kaninen er stor. Gi kaninen nytt høy hver dag og server det i en høyhekk eller en aktiveringsball. Da kan kaninen jobbe litt for maten og samtidig beskyttes høyet mot avføring.

 

Høy består av tørket gress og urter av forskjellige slag. Når du åpner en ny pose med høy, må du se og lukte på høyet. Høy av god kvalitet lukter godt og er gjerne grønt. En pose med høy som har blitt dårlig og som har kondens, er vått eller er muggent, bør du ikke gi til kaninen din, ettersom den kan bli syk av det. Det er bedre å kjøpe mindre poser med høy, for da vil kaninen ha tid til å spise opp høyet før det begynner å miste lukt og smak.

 

I tillegg til høy bør kaninen også spise usprøytede, friske bladgrønnsaker. Bladgrønnsaker er spiselige blader av ulike grønnsaker. Beregn ca. 1 dl bladgrønnsaker per kg kroppsvekt per dag.

 

Storparten av bladgrønnsakene bør bestå av blader fra grønnsaker som gulrot og selleri, mørke salatblader som ruccola, ugress som løvetann, skvallerkål og bjørnebærblader, blader fra frukttrær, friske krydderurter som persille, basilikum og koriander.

 

Vær sparsom med grønnsaker og frukt som små biter av gulrøtter, paprika, selleri, fennikel, blåbær, jordbær, eple og kiwi, da de inneholder mye sukker.

 

Hvis du har kaniner som lever utendørs hele året, eller hvis du har en kaninhunn som skal ha unger eller dier unger, kan du gi spesielle kaninpellets for ekstra ernæring i tillegg til høy og bladgrønt. Alle pelletsbitene i pakken ser ut og smaker likt, slik at kaninen ikke kan plukke ut de mest smakfulle bitene. Pelletsen må ha et høyt fiberinnhold på minst 18 % og et lavt fettinnhold på maks. 3 %. Hovedregelen er maks. 2 ss pellets per kg kroppsvekt hver dag.

 

Kaningodbiter bør bare gis av og til, som belønning eller for å lokke til seg kaninen. Kaninene synes som regel at godbitene er gode og vil spise mye fordi de vanligvis inneholder både sukker og fett, men det er kaninen følsom for så bare gi litt av det.

 

Sørg for at kaninen alltid har rent vann å drikke. En vannflaske er lur å bruke for å holde vannet rent, og du kan også se hvor mye kaninen har drukket i løpet av dagen.

 

Husk!

 

Kaninen har en sensitiv mage og du bør være forsiktig hvis du bytter fôr. Gi svært små mengder i begynnelsen hvis kaninen skal prøve noe nytt.

 

 

Hvorfor vokser kaninens tenner hele livet?

 

Når kaninen spiser høy og tygger og tygger, blir fortennene slitt og slipt litt ned. For at fortennene ikke skal slites helt ned slik at kaninen ikke ville ha vært i stand til å spise i det hele tatt, vokser tennene litt hele tiden. Smart, ikke sant?

 

Jeg har hørt kaninen spiser bæsjen sin. Er det sant?

 

Ja, de gjør faktisk det! Det høres kanskje rart ut, men kaninen spiser faktisk litt av bæsjen sin. Disse kulene kommer fra blindtarmen og inneholder mange viktige vitaminer og næringsstoffer som kaninen må få i seg. Den sunne bæsjen spiser kaninen med en gang, og de mørke kulene som ligger i buret er dem som syns og man fjerner.

 

Hvorfor har kaninen best av å spise høy?

 

Som hesten og kua er kaninen også laget for å spise fiberrikt, tungt fordøyelig og kalorifattig gress. Dette kan ses ved å se på kaninens anatomi – alt fra de stadig voksende tennene til mage-tarmkanalen med sine bakterier og at kaninen spiser sin egen bæsj.

 

Er kaninen en gnager?

 

Nei, det er det faktisk ikke. Kaninen og haren tilhører samme familie, men de er nært beslektet med gnagerne. Det som skiller dem er bl.a. at kaninen har doble rader med fortenner i overkjeven. Kaninens vitenskapelige navn er Oryctolagus cuniculus.

 

 

Hva liker kaninen å gjøre?

 

Kaninen liker å leve på et stort område. I naturen beveger kaninene seg over store områder, graver store systemer av tuneller under bakken. De bruker mye tid på å lete etter mat og leke med vennene sine. Ville kaniner og tamkaniner ligner veldig på hverandre. Når du ser på hva kaniner gjør i naturen, får vi ledetråder om hvordan tamkaninen vil ha det.



  • I naturen er kaninen alltid sulten og bruker mye av tiden på å spise og lete etter mat, det kalles matsøking. Derfor må vi gi dem fri tilgang til høy.

 

  • Kaniner leker mye med hverandre, og de hopper, spretter og vrir seg gjerne i luften. På denne måten holder de seg i form og kan raskt unnslippe hvis et rovdyr nærmer seg. Derfor er det viktig å gi kaninen god plass til å løpe og leke.

 

  • Kaniner er mestere i å grave og de graver gjerne lange ganger under bakken. Sørg for at kaninen kan grave. Hvis du har den innendørs, kan et dypt kar med sand eller halm fungere bra.

 

  • Å kunne gjemme seg er viktig for en kanin. I naturen er de aldri langt unna en underjordisk gang som de raskt kan løpe ned i hvis de blir redde. Med flere sovehus og tunneler kan kaninen velge hvor den vil hvile og gjemme seg. Kaniner liker ofte å sitte på taket av sovehuset. Sørg for at kaninen har mykt redemateriale som halm å legge i redet.

 

  • Kaninen er et sosialt dyr som lever i grupper i naturen. Mesteparten av tiden når kaniner hviler, gjør de det helst sammen med en annen kanin. De liker også å stelle hverandre. Hvis du bare har en kanin, er det veldig viktig at du tilbringer mye tid med den.

 

 

Kaniner er sosiale dyr som trives best sammen med andre kaninvenner

Kaniner er sosiale dyr som trives best sammen med andre kaninvenner.

 

Når du gir kaninen morsomme ting å gjøre, kalles det å berike miljøet. Kaniner er smarte små krabater og liker å grave, klatre opp på, hoppe opp på og krype under ting. Ved å variere kaninens miljø og gi den morsomme ting å gjøre, får kaninen det bra. Du kan også legge mat i aktiveringsballer og lignende, da blir kaninen sysselsatt i lang tid med noe den synes er både godt å spise og morsomt å gjøre.

 

Husk!

 

Når kaninen bor eller tilbringer tid utendørs, er det viktig å unngå at den skader seg eller rømmer, og at den er beskyttet mot rovdyr. Hvis du graver ned luftegården utendørs, hindrer du kaninen i å grave seg ut og at rovdyr kan grave seg inn. Du må også passe på at det ikke er noen giftige planter kaninen kan spise. Hvis du har kaninen fritt innendørs, må du sikre ledninger og elektronikk fra skarpe kanintenner som kan tro at ledningen er en velsmakende gren eller rot.

 

 

Introdusere kaniner for hverandre

 

Kaniner liker, som vi sa tidligere, andre kaninvenner. I naturen bor de i familier med 2–15 andre kaniner. Selv om kaniner trives best sammen, må du tenke nøye gjennom det før du setter sammen flere kaniner. Det er vanligvis lettere å sette sammen unge kaniner, enn voksne kaniner. Ukastrerte hannkaniner bør ikke holdes sammen, da de vanligvis slåss og skader hverandre. De bør heller ikke settes sammen med en hunn, fordi de begge kan bli stresset av parringer, og du kan få uønskede kaninunger.

 

Når du setter kaniner sammen, er det visse ting du kan gjøre for at det skal gå så bra som mulig.

 

Gjør om i buret hvis nye kaniner skal flytte inn, slik at miljøet oppfattes som nytt for alle.

 

Sørg for at det finnes flere gjemmesteder, tunneler, utkikksplasser, vannflasker og høyhekker slik at kaninene ikke trenger å krangle om godene.

 

Hvor gammel kan en kanin bli?

 

En kanin kan bli 10 år gammel. Større raser blir vanligvis ikke så gamle som mindre raser. En fransk vedder som veier ca. 5–7 kg blir ca. 4–6 år gammel.

 

Hva slags kaninraser finnes det?

 

Det er mange forskjellige kaninraser i Norge. De vanligste og mest populære er små raser som dvergvedder eller hermelin som veier noen få kilo. Så har du større raser som fransk vedder og belgisk kjempe, som kan veie opptil 10 kg og raser med mye pels som angorakaniner som krever mye pelsstell.

 

 

Stell

 

Håndtering

 

Når du løfter kaninen, hold et stødig grep med en hånd under baken og en hånd bak forbenene. Hold kaninen tett inntil kroppen din når du bærer den, slik at du ikke mister den eller den vrir seg løs.

 

Daglig tilsyn

 

En kanin som ikke har det bra, forsøker så godt som mulig å skjule det, men hvis du bruker mye tid sammen med kaninen merker du raskt om det er små endringer i kaninens adferd. Jo tidligere du oppdager at noe ikke er stemmer og tar kaninen med til veterinæren, jo større sjanse er det for at du kan hjelpe kaninen.

 

Det er viktig å undersøke kaninen hver dag og kjenne på hele kroppen.



  • Øynene skal være klare og ikke rennende eller irriterte

 

  • Ørene skal lukte godt og ikke være rennende eller irriterte

 

  • Tennene skal være hvite, rette og ikke for lange, og kaninen skal ikke sikle

 

  • Pelsen skal være fri for tover, se også på potene

 

  • Klørne må klippes regelmessig, en gang i måneden pleier å fungere. Unngå å klippe i nerven (blodkaret  inne i kloen), men klipp kloen 1–2 mm fra nerven. Hvis kaninen har mørke klør, kan du bruke en lommelykt for å se nerven.

 

  • Magen skal være myk og ikke hard, oppblåst eller ha kuler

 

  • Kroppen skal være slank og kaninen må ikke være overvektig. Hvis kaninen blir tynnere, er det tegn på at noe ikke stemmer.



Kaninen vasker segKaninen vasker seg selv ved hjelp av forpotene.

 

Hvis kaninen ikke er frisk

 

Den vanligste grunnen til at kaninen blir syk er at den får feil type fôr. Ved å gi kaninen riktig type fôr, hjelper du den med å slipe ned tennene, holde vekten og være frisk og fin.

 

Her viser vi de vanligste tegnene på at kaninen ikke har det bra:



  • Den spiser eller drikker ikke som vanlig.

 

  • Den sikler eller er våt på brystet

 

  • Det bæsjer ikke så mye eller kulene er mindre og mørkere enn vanlig

 

  • Den er ikke så nysgjerrig eller kontaktsøkende



Kontakt veterinæren din så snart som mulig hvis du oppdager at kaninen ikke oppfører seg som den vanligvis gjør, eller at du mistenker at den ikke er frisk.

 

Vi håper at dere får et fantastisk liv sammen og at dere har fått mange gode råd på veien! Hvis du har flere spørsmål om kaniner og hvordan du tar vare på dem på den beste måten, er du hjertelig velkommen til Dogman-butikken for å snakke med vårt kunnskapsrike og hjelpsomme personale!