Slik tar du vare på marsvinet ditt

 

 Les våre råd om hold av marsvin for å få et fantastiskt liv sammen!

Pratsom pelsball med små ører – et marsvin er en herlig venn med sin egen personlighet og som liker selskap og lek. Det å ha et marsvin som selskap er veldig morsomt, og for at dere skal få et best mulig liv sammen, må du lese videre for å se hva marsvinet krever for å trives. Her viser vi de viktigste tingene å tenke på.

 

Marsvin liker å:

 

❤ Vare sammen med andre marsvinvenner

 

❤ Ha mange gjemmesteder, leke og løpe fra seg

 

❤ Spise mye høy og gnage på f.eks grener fra fruktrær

 

Visste du? Marsvin er veldig pratsomme.

 

 

Før du får marsvinet hjem

 

Før du velger å anskaffe deg et marsvin, er det en del ting som du bør tenke på for å se om det passer for deg. Marsvin er veldig sosiale og bør helst bo sammen med andre marsvin for å trives. Er du forberedt på å ha to eller flere marsvin hjemme? Marsvin liker også å bevege mye på seg, leke og gjemme seg. Har du muligheten til å tilby dem det? Hvis alt dette fungerer for deg, vil du og marsvinene dine få mye glede av hverandre! Skulle du føle at det er for mye ansvar eller jobb å ha marsvin, kan en annen gnager, for eksempel en gullhamster, være et bedre alternativ for deg.

 

Det er viktig å ha forberedt seg så mye som mulig før du anskaffer deg et marsvin.



  • Marsvin er ganske følsomme, så marsvinburet skal fortrinnsvis stå på et trekkfritt sted og helst der det er fred og ro. Sørg også for at buret er beskyttet mot direkte sollys.

 

  • Marsvin er følsomme for fôrendringer, så ta gjerne med samme høyet som marsvinet spiste i sitt forrige hjem.

 

  • Sørg for at du har noen som kan passe på marsvinet hvis du skal reise bort eller blir syk. Det er også lurt å sjekke hvor nærmeste veterinærklinikk ligger.

 

  • Den første tiden vil marsvinet være stresset over den nye situasjonen og miljøet, så la det undersøke sitt nye hjem i fred og ro. Vent med å vise marsvinet til nysgjerrige venner til marsvinet føler seg tryggere etter flyttingen.

 

 

Sjekkliste for hva du trenger når du tar med marsvinet hjem:



  • Stort og romslig bur. Her kan du lese hvilke minimumsmål marsvinburet må ha til én eller flere marsvin.

 

  • Luftegård enten innendørs eller utendørs der marsvinene kan løpe fra seg.

 

  • Strø, for eksempel flis, halm eller revet papir. Forskning har vist at marsvin liker å hvile på flis om dagen og revet papir om natten.

 

  • Redemateriale som kan flettes sammen, for eksempel halm.

 

  • Sovehus hvor marsvinet kan sove, hvile og gjemme seg.

 

  • Tunneler hvor marsvinet kan sove, hvile og gjemme seg.

 

  • Gnagemateriale som marsvinet kan gnage på, for eksempel grener fra frukttrær.

 

  • Fri tilgang til høy.

 

  • Vannflaske eller vannskål. Hvis du har flere marsvin, anbefaler vi minst en vannflaske eller vannskål per marsvin.

 

  • Klosaks å klippe marsvinets klør med.

 

  • Børste for pelspleie. Marsvin med lang pels må børstes hver dag.

 

 

 

Hva spiser marsvinet?

 

Marsvinet er en planteeter eller herbivor, som det også kalles, og bør hovedsakelig spise gress eller høy. Det er enklest å gi marsvinet høy, det kan du få tak i hele året.

 

Gi marsvinet fri tilgang til høy. Legg gjerne ut flere store hauger i buret hver dag, det etterligner marsvinets naturlige miljø. Høy består av tørket gress og urter av forskjellige slag. Når du åpner en ny pose med høy, må du se og lukte på høyet. Høy av god kvalitet lukter godt og er gjerne grønt. En pose med høy som har blitt dårlig og som har kondens, er vått eller er muggent, bør du ikke gi til marsvinet, ettersom den kan bli syk av det. Det er bedre å kjøpe mindre poser med høy, for da vil marsvinet ha tid til å spise opp høyet før det begynner å miste lukt og smak.

 

Marsvin ska ha fri tilgang til høy.Marsvin ska ha fri tilgang til høy.

 

I tillegg til høy bør marsvinet også spise usprøytede, friske grønnsaker og urter. Man kan gjøre det litt vanskeligere for marsvinet å få tilgang til grønnsakene enn høyet. Varier mellom små mengder hvitkål, blomkål, brokkoli, grønnkål, grønn og rød paprika, kålrot, salatkål, persille og nesler hver dag.

 

Vitamin C må tilsettes i maten hver dag. Som med oss mennesker er vitamin C viktig og ikke noe som vi eller marsvinene kan lage i kroppen vår. Hvis du gir grønnsakene som vi fortalte om ovenfor, får et voksent og friskt marsvin i seg mengden vitamin C det trenger. Hvis marsvinet trenger ekstra vitamin C, for eksempel ved drektighet, matvegring eller sykdom, er det også tilgjengelig som et supplement i form av dråper eller pulver.

 

Marsvingodbiter bør bare gis av og til, som belønning eller for å lokke til seg marsvinet. Marsvinene synes som regel at godbitene er gode og vil spise mye fordi de vanligvis inneholder både sukker og fett, så bare gi litt av det.

 

Sørg for at marsvinene alltid har rent vann å drikke. En vannflaske er lur å bruke for å holde vannet rent, og du kan også se hvor mye marsvinet har drukket i løpet av dagen. Noen marsvin vil ikke drikke fra en vannflaske, men vil heller drikke fra en skål. Test ut hva som passer dine marsvin!

 

Marsvinets fôrtilstand skal bestå av minst 80 % høy og resten grønnsaker.

Marsvinets fôrtilstand skal bestå av minst 80 % høy og resten grønnsaker.

 

Husk!

 

Marsvin har en sensitiv mage og du bør være forsiktig hvis du bytter fôr. Gi svært små mengder i begynnelsen når marsvinet skal prøve noe nytt.

 

Hvorfor vokser marsvinets tenner hele livet?

 

Når marsvinet spiser høy og tygger og tygger, blir fortennene slitt og slipt litt ned. For at fortennene ikke skal slites helt ned slik at marsvinet ikke ville ha vært i stand til å spise i det hele tatt, vokser tennene litt hele tiden. Smart, ikke sant?

 

Jeg har hørt at marsvin spiser bæsjen sin. Er det sant?

 

Ja, de gjør faktisk det! Det høres kanskje rart ut, men marsvinet spiser faktisk litt av bæsjen sin, det kalles for koprofagi. Disse kulene komme fra blindtarmen og inneholder mange viktige vitaminer og næringsstoffer som marsvinet må få i seg. Den sunne bæsjen spiser marsvinet med en gang, og de mørke kulene som ligger igjen i buret er dem som syns og man fjerner.

 

Hva liker marsvin å gjøre?

 

Marsvin stammer fra Sør-Amerika og ville marsvin lever på gressletter og savanner den dag i dag. Marsvin er byttedyr og for å beskytte seg mot rovdyr, lager de tunnellignende ganger i tett vegetasjon der de både kan forflytte seg og gjemme seg. Når du ser på hva marsvin gjør i naturen, får vi ledetråder om hvordan tamme marsvin vil ha det.



  • I naturen bruker marsvin mye av tiden på å spise og lete etter mat, det kalles matsøking. Derfor må vi gi dem fri tilgang til høy.

 

  • Marsvin leker mye, både med andre marsvin, men også med oss mennesker. De er nysgjerrige og utforsker gjerne omgivelsene når de føler seg trygge. Marsvin kan fort bli overvektige hvis de ikke får beveget seg nok, derfor er det viktig å gi marsvinene god nok plass til å løpe og leke.

 

  • Å kunne gjemme seg er viktig for et marsvin. I naturen er de aldri mer enn noen få meter unna gangene eller tunnelene i høyt og tett gress som de raskt kan pile inn i hvis de blir redde. Med flere sovehus og tunneler kan marsvinet velge hvor det vil hvile og gjemme seg. I motsetning til kaniner graver marsvin ikke sine egne tunneler eller ganger under bakken, men de kan overta gamle bol som andre dyr har gravd. Sørg for at marsvinet har mykt redemateriale som halm å legge i redet.

 

  • Marsvinet er et sosialt dyr som i naturen lever i par som består av en hann og en eller to hunner og deres unger. Marsvin skaper veldig sterke bånd til hverandre, og i naturen er det vanlig for dem å holde sammen for livet. Når du er et byttedyr, er det sikkerhet i å være mange. Flere kan kan holde vakt og sannsynligheten minker for at du selv er den som blir spist. Det er veldig stressende for marsvin å bo alene, og det er veldig viktig at marsvin har selskap med andre marsvin.

 

 

Marsvin er sosiale dyr og trives best sammenMarsvin er sosiale dyr og trives best sammen

 

Når du gir marsvin morsomme ting å gjøre, kalles det å berike miljøet. Ved å variere marsvinets miljø og gi den morsomme ting å gjøre, får marsvinet det bra. Du kan også legge mat i aktiveringsballer og lignende, da blir marsvinene sysselsatt i lang tid med noe de synes er både godt å spise og morsomt å gjøre.

 

Visste du?

 

Marsvin har god hørsel og at marsvinunger blir født godt utviklet.

 

Venn som snakker

 

Marsvin er veldig pratsomme, har mange forskjellige typer lyder og liker å snakke med både marsvin og menneskevenner. Ikke bli overrasket om marsvinet begynner å småprate med deg ved å male, pipe, kvitre eller klukke, for eksempel når det tror det skal få mat, er fornøyd eller når det er på oppdagelsesferd. Et skrik, hyl eller brumming betyr at marsvinet ikke vil være med en bestemt venn, at det er skadet, ubekvemt eller redd.

 

 

Hvor gammel kan et marsvin bli og hvor mye veier det?

 

Et marsvin kan bli 5–7 år gammelt og veie ca. 1 kilo.

 

 

Hvor kommer marsvinets navn fra?

 

Navnet marsvin kommer fra det tyske ordet Meerschweinchen og betyr "liten hav-gris". Det vitenskapelige navnet på marsvinet er Cavia porcellus.

 

 

Det daglige stellet av marsvinet

 

Hver dag må du gi marsvinet nytt høy, friske grønnsaker og nytt rent vann. Vask vannflasken og fyll hele flasken full av vann. Da er det lett å se hvor mye marsvinet drikker hver dag.

 

Du må også fjerne gamle grønnsaker som marsvinet ikke har spist, flis, halm eller høy som er gjennomvåt av tiss og bæsj og deretter fylle på med nytt strø. Hvis hygienen i buret er dårlig, kan marsvinet lett bli sykt. Ikke bruk sterke vaskemidler når du rengjør buret.

 

 

Håndtering

 

Når du løfter marsvinet, setter du forsiktig hånden under marsvinets brystkasse og mage og lar den andre hånden støtte bakbenene og bakenden. Løft marsvinet mot kroppen din og hold det tett inntil kroppen din når du bærer det, slik at du ikke mister det eller det vrir seg løs.

 

 

Daglig tilsyn

 

Et marsvin som ikke har det bra, forsøker så godt som mulig å skjule det, men hvis du bruker mye tid sammen med marsvinet merker du raskt om det er små endringer i marsvinets adferd. Jo tidligere du oppdager at noe ikke er stemmer og tar marsvinet med til veterinæren, jo større sjanse er det for at du kan hjelpe marsvinet.

 

Det er viktig å undersøke marsvinet hver dag og kjenne på hele kroppen.



  • Øynene skal være klare og ikke rennende eller irriterte

 

  • Ørene skal lukte godt og ikke være rennende eller irriterte

 

  • Nesen skal ikke være rennende eller irritert

 

  • Fortennene skal være rette og verken nedslitte eller for lange

 

  • Pelsen skal være fri for tover, se også på potene

 

  • Klørne må klippes ved behov. Klør som ikke klippes blir for lange og kan begynne å krølle seg innover. Unngå å klippe i nerven (blodkaret  inne i kloen), men klipp litt foran. Hvis marsvinet har mørke klør, kan du bruke en lommelykt for å se nerven.



 

Hvis marsvinet ikke er friskt

 

Den vanligste grunnen til at marsvinet blir sykt er at det får feil type fôr. Ved å gi marsvinet riktig type fôr, hjelper du det med å slipe ned tennene, holde vekten og være frisk og fin.

 

Her viser vi de vanligste tegnene på at marsvinet ikke har det bra:



  • Det spiser eller drikker ikke som vanlig

 

  • Det har rennende øyne og/eller nese

 

  • Tisser og bæsjer mindre enn vanlig

 

  • Mister vekt eller har diaré

 

  • Er sløv og inaktiv

 

  • Har en matt og flokete pels

 

  • Har et tomt blikk og uklare øyne

 

  • Sår på tredeputene



Kontakt veterinæren din så snart som mulig hvis du oppdager at marsvinet ikke oppfører seg som det vanligvis gjør, eller at du mistenker at det ikke er friskt.

 

Vi håper at dere får et fantastisk liv sammen og at dere har fått mange gode råd på veien! Hvis du har flere spørsmål om marsvin og hvordan du tar vare på dem på den beste måten, er du hjertelig velkommen til Dogman-butikken for å snakke med vårt kunnskapsrike og hjelpsomme personale!