Valpetider Del 1

Har du skaffet deg valp? Vi hjelper deg med praktiske råd og tips på hvordan du tar hånd om din valp på beste måte.

 

Er du ny valpeeier? Gratulerer! Nå venter en fantastisk tid med sprell og fanteri, kanskje et eller to grå hårstrå, men også ubetinget kjærlighet og mye glede.
Det har absolutt vært en jobb å finne den rette rasen med de rette egenskapene for din spesielle livssituasjon og behov, rett oppdretter og om det skal være tispe eller hannhund.
Når beslutningene er tatt og datoen er satt for når det er på tide å hente valpen, dukker det ofte opp mange tanker og spørsmål før neste trinn. Hva skjer nå, hvordan skal vi forberede oss på at valpen kommer hjem og hva er viktig å tenke på den første tiden sammen med valpen?

 

Bare vær rolig! I valpeguiden vår Valpetider får dere praktiske råd og tips om hvordan du kan ta vare på valpen din, slik at du får en flott start på ditt/deres nye liv sammen. Først ut i Puppy Times er del 1 som handler om første gang med valpen, hva du trenger for å forberede deg, viktigheten av fred og ro og en huskeliste over ting som er bra å hjemme/rydde bort og fikse!

 

Sørg for å sikre valpen hjemme

 

Før valpen kommer hjem, er det viktig å gå igjennom og sikre valpen hjemme slik at verken valpen eller andre dyr i hjemmet blir skadet. Legg bort ting som muligens kan skade en liten nysgjerrig valp, og hvis du har flere etasjer med trapper, kan en port være bra for å forhindre at valpen faller ned. Små valpetenner liker å utforske og leter ofte etter noe å bite eller trekke i, og nydelige, luftige tepper kan være innbydende å gjøre deres behov (på tex?). Husk også å valpe sikre en eventuell hage!

 

Tips:



  • Valpen Frans är redo för äventyr!Fjerne ring/ting som kan skade valpen, og som den lett kan komme til innen rekkevidde. Eksempel er glass, fjernkontroller, skarpe gjenstander, lange kluter som kan trekkes ned og med ting som er på toppen.

 

  • Forsikre deg om at små ting ikke er lett tilgjengelig, for eksempel hårbånd, Lego og tannpirkere.

 

  • Beskytt eller skjul ledninger

 

  • Oppbevar kjemikalier utenfor rekkevidde og hold rengjøring av skap, søppelkasser eller avfallsskap lukket slik at valpen ikke spiser noe upassende eller skadelig.

 

  • Hold dørene til skap og apparater som oppvaskmaskin og vaskemaskin lukket.

 

  • Fjern skjøre tepper

 

  • Fjern giftige potteplanter



 

Nå er det på tide for valpen og komme hjem

 

Valpen får tidligst skilles fra sin mamma når den er 8 uker gammel. Å skiller/skilles fra sin mamma, sine søsken og sin trygghet er stressende for en liten valp. Sørg derfor til å gjøre reisen hjem så smidig som mulig.
En praktisk bæreveske fungerer perfekt om dere f.eks skal gå eller reise med tog. Om dere skal reise med bil så anbefaler vi at valpen reiser trygt i et bilbur. Reiser dere langt så tenk på å ta pauser ofte så valpen får tisse og drikke om den trenger det.

 

 

Vent med besøk den første tiden

 

Det er uimotståelig når en ny valp flytter inn i nabolaget, men informer nære og kjære om at besøkene må vente til valpen har blitt vant til hjemmet, menneskene og eventuelle allerede bosatte dyrevenner slik at den først og fremst skal leve og bli kjent.

 

Gi valpen ro, fred og trygghet

 

La valpen få ro og først og fremst få utforske hjemmet når dere kommet hjem da det er mange nye inntrykk og dufter som valpen må bearbeide. Valpen trenger å gjøre seg kjent med hele familien, lære seg hvor husmor og husfar finnes, hvor den kan hvile deilig på den varme og trygge hvileplassen. Alle valper er ulike og visse valper er mer nysgjerrige og fremover enn andre og omvendt. La valpen få undersøke i sin egen takt, og vær der for den når den trenger det.

 

 

Hvordan får man en trygg valp?

 

Valpen er under sine første levemåneder ekstra følsom og formbar. Det er derfor veldig viktig å gi den rolig og trygg tilværelse for at den skal bli harmonisk, trygg og balansert som voksen. Det aller viktigste for valpen er at den kan kjenne tillitt og trygghet hos deg. Den er i stort behov av beskyttelse og at det er du, som er det trygge punktet i verden, viser at du tar hånd om eventuelle problem og situasjoner som oppstår

 

Tips!



  • Ikke gi valpen for mye ansvar – sørg for at det er du som er lengst frem og møter gjestene ved døren.

 

  • Beskytt valpen – sørg for at du velger hvilke hunder og mennesker valpen omgås med og får hilse på. Sørg også for at du er nærmest skumle saker og la valpen være trygt bak eller ved din side.

 

  • Valpens behov og ork avgjør hvilke situasjoner den er klar for eller klarer å håndtere

 

  • Ta hånd om din valp og se til at den får positive erfaringer.

 

 

Praktisk huskeliste for valpen

 

Det er mye å tenke på og forberede seg på når valpen kommer hjem. Sjekk ut sjekklisten vår med ting som er bra å ha hjemme når valpen kommer:



 

 

  • Mykt belønningsgodteri (vent med tygg til valpen er 4 måneder gammel)

 

  • Deilig og varm hundeseng og hundepledd

 

 

  • Morsomme og spennende hundeleker

 

  • Bilbur for reisene

 

  • Hundeposer til gåturen

 

  • Pels- og klo pleieprodukter som hundebørste, kam, klo saks, hundesjampo og hundebalsam.

 

  • Hjemmeapotek som øre- og øyerensere, sårrenser og flåttfjerner



Vår hjelpsomme kundeservice og vår kunnskapsrike personale i butikkene våre hjelper deg mer en gjerne. I butikkene våre er hunder selvfølgelig velkomne, så ta med valpen til nærmeste butikk for å få hjelp til å velge riktig valpefôr, hundeseng og kobbel eller sele som passer ekstra godt til små valper!

 

Husk at det er andre ting som er viktig å ordne i tilfelle ulykken skulle inntreffe eller hvis valpen din skulle bli syk. Vi anbefaler også å ta valpekurs slik at valpen har de rette forholdene for å vokse opp til en trygg og harmonisk hund.



  • Velg din veterinærklinikk: Det er snart tid for neste trinn i valpens vaksinasjonsprogram. Veterinæren din vil også hjelpe deg med alle spørsmål angående vaksinasjoner, ormekur, merking, mulig kastrering og andre veterinærundersøkelser.

 

  • Forsikre valpen: Hvis valpen din blir syk eller skadet, kan den trenge vetrinærpleie. Noen sykdommer og skader kan være kostbare, og hvis valpen ikke er forsikret, må du som dyreeier være alle veterinærutgiftene selv.

 

  • Velg et godt valpekurs og hundetrener: Sikre deg plassen i god tid med en godt trent hundetrener. At valpen får en god start er veldig viktig fordi det i stor grad er grunnlaget for valpen å vokse opp til en sunn og trygg voksen hund. På valpekurs lærer valpen blant annet grunnleggende kontaktøvelser og overholdelse, å trene på å sitte, ligge og holde seg på signalet ditt, og den vil også få miljøopplæring med andre valper og nye miljøer.

 

  • Hundepass: En valp trenger konstant tilsyn i begynnelsen, så sørg for at du har en plan for hvordan dagene vil se ut. Vil du kunne være hjemme med valpen første gang, eller vil den kanskje være på jobb? Er det noen som kan ta vare på valpen hvis du trenger å gå bort?

 

Nå du har gitt valpen en rolig og god start som vi vil bygge på. Hvis du har spørsmål, er du hjertelig velkommen til å kontakte vår kundeservice eller besøke en av våre butikker der vårt kunnskapsrike personale gjerne hjelper deg.

 

Hold øye med valpeguiden del 2 som handler om hvilken mat valpen skal spise og hvordan du får valpen renslig!