Valpetider Del 2

Vi hjelper deg med å velge riktig valpefôr og hvordan du får valpen ren!

 

Nå er vi fremme ved del 2 av Puppy Times, og vi håper dere har fått en herlig start på det nye livet sammen. I del 2 går vi igjennom hvordan du velger riktig mat til din valp i jungelen av valpefôr og hva man gjør for å få din valp ren og hvordan du lærer den å gjøre sine behov utendørs.

 

Hva skal valpen min spise?

 

Å velge riktig mat til sin valp kan føles vanskelig da det finnes en mengde ulike fôr-merker på markedet og de fleste tilbyr valpefôr. En valp har dessuten andre krav til fôret enn hva en voksen hund har. Men hvordan skal man da tenke i valget av valpefôr? Vi på Dogman hjelper dere å navigere blant alle valpefôr og hvordan dere finner et valpefôr som passer akkurat dere!

 

 

Ulike valper har forskjellige ernæringsmessige behov

 

Når man skal velge valpefôr så begynner man med å utgå fra valpens forventede vekt i voksen alder. Så avhengig av om du har en valp av liten, middels eller stor rase, vil valpefôret variere ernæringsmessig. Dette er fordi valpene vokser i forskjellige hastigheter og forskjellige energibehov. Noen fôrmerker har også spesialutviklet valpemat for forskjellige rasert basert på hver rases spesifikke ernæringsbehov. Det er også kornfrie varianter for følsomme valper.

 

 

Tørrfôr, våtfôr eller ferskt fôr?



  • De fleste velger å mate med tørrfôr da det er praktisk, enkelt å oppbevare og du kan være sikker på at maten inneholder alt valpen trenger.

  • Det er også våtfôr, både som fullfôr og som tilleggsfôr. Våtfôr har høyt veskeinnhold, er lett fordøyelig og ofte veldig velsmakende. Kombiner gjerne tørrfôr med våtfôr, da øker smaken ofte, noe som kan hjelpe dersom valpen spiser dårlig eller nekter å spise. Samtidig får valpen også væske.

  • Ferskfôr er også tilgjengelig som fullfôr og tileggsfôr og består av rått kjøtt, organer og bein.



Hvor ofte og hvor mye skal valpen spise?



Hur mycket valpen ska äta beror på flera olika faktorer då näringsbehovet hos olika valpar skiljer sig åt. Man kikar framförallt på följande:

Hvor mye valpen skal spise spørs på flere ulike saker. Man ser frem for alt på:



  • Fôrtype

  • Valpens alder

  • Valpen vekt

  • Individuelle forskjeller



Fôremballasjen inneholder retningslinjer for hvor mye fôr valpen skal spise hver dag. Basert på disse retningslinjene, justerer man mengden opp eller ned med 10% avhengig av valpens hull Man må forsikre seg om at valpen ikke er overvektig mens de vokser opp for å redusere risikoen for skjelett- og leddproblemer.

 

En valp trenger å spise ofte og lite i begynnelsen, så spre gjerne måltidene utover dagen. En 2 måneder gammel valp trenger å spise omtrent 4-5 måltider om dagen, da kan antall måltider gradvis reduseres slik at den voksne hunden spiser omtrent 2 måltider om dagen.

 

Hvordan vet man at man har valgt riktig valpefôr?

 

Om valpen har det bra med det fôret så merkes og syntes det:

Det är matdags för valpen Frans

  • Valpen er pigg og har energi

  • Den har blank pels og frisk hud

  • Magen er i balanse og avføringen har normal konsistens (ikke diaré for eksempel)



 

La skiftning av fôr skje gradvis

 

Om dere bestemmer dere for å bytte fôr til valpen så er det viktig å tenke på at skiftning av fôr skal skje langsomt og over tid, slik at den følsomme tarmfloraen får tid til å venne seg. Ellers kan man risikere at valpen får vondt, og blir dårlig i magen. Tenk også på å ikke bytte fôr med engang valpen flytter hjem da det i løpet av denne tid er mye som endres for valpen. Fôr bytte tar som regel 10-14 dager å gjennomføre og da byttes deler av det gamle fôret ut mot det nye.

 

En bra retningslinje er å følge det som står under:

  • Dag 1-3 75% originalfôr, 25% nytt fôr

  • Dag 1-4 50% orginalfôr, 50% nytt fôr

  • Dag 8-11 25% orginalfôr, 75% nytt fôr

  • Dag 12 og fremover : 100% nytt fôr

 

Føles det fortsatt vanskelig? Du er alltid velkommen å ta med deg din valp å besøke noen av våre butikker og våre kunnskapsrike personal. Ellers er vår hyggelige kundeservice også gjerne behjelpelig.

 

Valpens matplass

 

Sørg for at valpens matplass er plassert hvor valpen kan få ro og fred å spise opp maten sin i fred. Et underlag å sette mat- og vannskålene på beskytter gulvet og hjelper også til med å holde skålene på plass.

 

Tips!

 

  • Si valpens navn og se på den når det er tid for å spise. Det er en enkel måte å styrke valpens tilknytning til navnet og en smart start på tilbakekallingstrening.



 

Hundetygg og snacks!

 

Vi anbefaler å gi tygg først til en valp som er fire måneder gamle, da deres mage og tarmer, tenner og kjeve fortsatt er følsomme. Men når valpen er klar for deilig tygg så har Dogman størst utvalg av tyggebein! Mykt belønningsgodteri fungerer bra å gi i små mengder til valpen.

 

Tyggeben tilgodeser hundens naturlige tyggebehov, hjelper til å rengjøre tennene mekanisk og tyggingen i seg gir en beroligende innflytelse på hunden. Tenk på at som for oss mennesker så skal godteri og tygg gis med forbehold og som komplement ved siden av en balansert kost.

 

Hva skal valpen ikke spise?

 

Vær oppmerksom, visse av våre vanlige matvarer er ren gift for hunden og kan gjøre valpen din skikkelig syk.

 

Unngå å gi valpen mat som inneholder:



  • Sjokolade og kakao som inneholder stoffet teobromin og er giftige ved lave nivåer

  • Rosiner og druer

  • Løk

  • Nøtter, eikenøtter

  • Xylitol finnes i tyggegummi og tannkrem

  • Salt



Det er også viktig å huske å ikke gi bein (hovedsakelig kokte) fra de fire F-ene; fisk, fugl, svin og sau. Disse beinene kan splittes i mage og tarm og bli skarpe som nåler og forårsake store skader. På samme måte bør du unngå å gi maiskolber da stilken selv kan sette seg fast og forårsake blokkering i tarmene.

 

Andre stoffer som er veldig giftige for hunder og som du bør unngå å komme i kontakt med er:



  • Glykol

  • Rottegift

  • Blågrønne alger

  • Smertestillende



Få sin valp stueren

 

Å få sin valp stueren handler egentlig om at valpen trenger å lære seg å gjøre sine behov utendørs, så det er der vi legger fokuset. Utstyr deg med tålmodighet, forståelse, belønning og ros så skal du se at dette går bra. Vi hjelper dere på veien!

 

Lære å kjenne valpens signaler

 

Unge valper gir av og til ingen tydelige signaler at de trenger å gjøre fra seg, ofte setter de seg bare når behovet oppstår. Visse valper søker seg bort fra soveplassen, gnyr seg litt og går litt bredt med bakbeina. Jo mer oppmerksom du er på din valps signaler, som at den for eksempel etter en stund begynner å søke seg mot døren, jo fortere og lettere går treningen.

 

Lär känna din valp och dess signaler

 

Lære å kjenne valpens signaler

 

Hvor ofte trenger valpen å gå på tur?

 

Noen punkter som er bra å ha kontroll på er at valpen som oftest er mest i behov av en tur ut når den har våknet og nettopp spist. Men også etter lek, da lek og rørelser stimulerer tarmer og blære.

 

Rutiner og regelmessighet er bra, det gjør læringen lettere. Regn med en tidlig morgenrunde, flere runder i løpet av dagen og en sen kveldsrunde. Spesielt i begynnelsen kan man med stor sannsynlighet også behøve å sette klokken for å gå ut en tur på natten.

 

Velg et bra sted for valpen å gjøre sine behov på.

 

Om dere befinner dere innendørs så bærer man eller går ut med valpen og lar den får tisse. Det gjør det lettere for valpen om dere går til samme sted hver gang og at stedet dere velger ikke har noen distraksjoner som leker, eller mye løping, slik at valpen kan fokusere på å tisse. Valpen trenger mye oppmuntring og belønning når den gjør rett. Ofte trenger valpen litt lenger tid for å få ro til å bæsje, gi den tid og plass til det. Hos oss finner du praktiske hundeposer.

 

Om valpen tisser inne

 

Det kommer med stor sannsynlighet å skje en ulykke innendørs, og det er ikke noe valpen gjør med vilje. Den har bare ikke helt fått forutsetningene å gjøre rett og heller ikke lært seg å kontrollere blære og tarm enda. Kanskje det gikk for lang tid mellom tisse- eller bæsjepausene, eller så var valpen mitt oppe i en kjempe morsom lek? Bli derfor aldri sur på en valp om den plutselig tisser inne.

Ha tålmodighet, vær konsekvent og viktigst av alt, belønn og oppmuntre valpen når den gjør rett. Det kan ta opp til noen måneder før treningen gir resultat og valpen er helt stueren. Men ta det med ro, dette fikser dere sammen!

 

Tips:



  • Gjør det lett å gjøre rett!

  • Gå ut med valpen ofte

  • Berøm, belønn og oppmuntre

  • Ha tålmodighet og vær konsekvent

  • Legg på ett signal som for eksempel «tisse»

 

 

Vi hjelper dere!

 

Har du flere spørsmål om din valp? Vår hjelpsomme kundeservice og vår kunnskapsrike personal i våre butikker hjelper dere mer enn gjerne. I våre butikker er hunder selvfølgelig velkomne så ta med deg valpen din til nærmeste butikk for å få hjelp å velge ut riktig valpefôr og få flere tips om hvordan du best tar hånd om din beste venn.

 

I neste del av valpetider går vi igjennom den viktige søvnen og hva man skal tenke på rundt valpens soveplass, men også den viktige leken og hvor mye mosjon en liten valp egentlig trenger.