Valpetider Del 5

Hva gjør man når valpen ikke gjør som man vil?
Vi guider deg!

 

Vi er fremme ved den femte og siste delen av valpetider. Nå har dere havnet i en ny hverdag sammen. I løpet av det første året av valpens liv skjer utrolig mye, og det er i løpet av denne tiden du legger grunnlaget og lærer valpen det meste av det som trengs for å ha en trygg, glad og en harmonisk voksen hund. I løpet av valpeperioden blir du ofte advart om at valpen har en stor egen vilje. Vi forklarer hvorfor valpen gjør som den gjør og gir praktiske råd og tips om hvordan du gjør når valpen ikke oppfører seg slik vi vil, som valper som biter, hopper eller vokter.

 

Vi har også oppsummert hele valpeguiden for en enkel oversikt over hva som er bra å tenke på i forskjellige faser av valpens liv på vei til voksen alder.

 

Gikk du glipp av del 4 som handler om miljøtrening, sosialisering og hvordan du kan trene alene og for eksempel klippe klørne og pusse valpens tenner? Da finner du del 4 her!

 

Når valpen ikke gjør som vi vil

 

Læring og motivasjon

 

Når det gjelder dyreopplæring og trening, viser forskningsresultater etter forskningsresultater at positive læringsmetoder er å foretrekke. Ikke bare går læring raskere, forholdet mellom menneske og dyr blir også sterkere. I prinsippet vender alle levende organismer, både elefanter og amøber, seg til det som føles bra og vekk fra det som føles mindre bra som vold og trusler.

 

Hunder og andre dyr gjør ting fordi det på en eller annen måte er bra for dem, det er alltid et formål eller en årsak bak oppførselen. Katten tisser inne, ikke for å straffe oss, men fordi den kan være stresset i miljøet den lever i eller har en sykdom. Hunden setter seg selv på kommando, ikke fordi vi vil at den skal gjøre det, men fordi den enten får en belønning for det eller er redd for konsekvensene hvis den ikke gjør det. Når du lever med dyr, blir det derfor lettere å forstå hvorfor dyret gjør som det gjør.

 

 

Samarbete

 

Hva menes med positiv forsterkning?

 

Positiv forsterkning er en læringsmetode som innebærer å legge til noe slik at atferden forsterkes. Det du legger til er noe som hunden setter pris på, f.eks. sukkertøy. Når hunden mottar søtsaker etter å ha utført en bra oppførsel, øker sjansen for at den vil vise god atferden igjen. Positiv forsterkning øker dermed motivasjonen, styrker samarbeidet og forholdet, og da vill ofte hunden vise bra atferd. Denne læringsmetoden er holdbar, klar og lett å forstå for hunden. Det er viktig å huske på at tidspunktet og at belønningen skal komme i direkte forbindelse med oppførselen og ikke 10 sekunder senere, da er det en risiko for at hunden allerede har begynt å tenke på noe annet.

 

Finn ut om valpen din er for eksempel mat eller lek motivert. Ved å finne ut hva som motiverer valpen din, bruker du den informasjonen på trening. Hva er valpen din villig til å kjempe for? Elsker den mat fremfor alt, eller er den mer interessert i å leke med det spennende leketøyet? Liker det begge deler? Perfekt, da har du mange ting å velge mellom.

 

 

Ikke bli fanget i Nei-trikse!

 

"Nei!". "vær stille, sa jeg!" "Stopp, jeg sa Stopp!"

 

Kjenner du deg igjen? Sitter du fast i Nei trikse? Uansett hva du sier og gjør, slutter ikke valpen med rampestrekene han gjorde, eller kanskje stopper den for øyeblikket, men den starter like raskt igjen, og sånn kan det slitsomme ping-pong-spillet fortsette. Det er vanlig å gå i denne fellen, men mesteparten av tiden er det verken nyttig eller spesielt effektiv.

 

De fleste dyr har vanskelig for å forstå begrepet "Gjør ingenting". Se for deg at du kjører på en vei, og fartsskiltene vises hele tiden og sier hvilken hastighet du ikke har lov til å kjøre. Frustrasjonen øker, og uansett hvilken hastighet du kjører blir feil. Tenk om det bare kunne dukke opp et trafikkskilt som sier hvilken hastighet du bør justere deg til!

 

Fokuser derfor på å vise valpen hva du vil at den skal gjøre, og veilede den riktig ved å belønne og forsterke ønsket atferd.



  • Hvis valpen tygger på noe han ikke får? Tilby byttehandel!

 

  • Hvis valpen bjeffer på naboen? Takk valpen for å merke en "fare" og ta over vakten selv!

 

  • Hvis valpen jager nabo katten? Øv på sladretrening, noe som betyr at du lærer valpen å fortelle hva som skjer i miljøet!



Hvis du føler at oppførsel som valpen viser er problematisk, ta hjelp av f.eks. instruktør på et valpekurset som kan hjelpe deg med å veilede deg riktig.

 

Å lære valpen å vente eller avslutte noe på et gitt signal

 

En stoppkommando er imidlertid veldig viktig fra et sikkerhetsmessig synspunkt for å kunne stoppe og avbryte hunden i en akutt eller farlig situasjon. Så å øve på et "nei" eller "stopp" betyr da at valpen umiddelbart stopper opp og avbryter det han gjør, f.eks. gå over veien når en bil er på vei, spise noe giftig eller kaste seg ut gjennom et åpent hus eller bildør. Å øve på en stoppkommando kan derfor redde liv.

 

På samme måte er kommandoen "Vent" veldig praktisk å bruke i situasjoner der du må sjekke situasjonen før hunden får komme. I stedet for at valpen går ut gjennom bil døren og hopper rett ut i veien, sitter den og venter mens du åpner døren og sørger for at den er trygg for at den hopper ut. Når du kommer til en vei du skal krysse, venter valpen mens du sjekker at det ikke er noen biler. "Vent" følges av et "Gå videre" når kysten er klar og det er fritt frem.

 

Hundens hørsel er bedre enn vår

 

Som de fleste vet, har hunder en veldig god hørsel, langt bedre enn menneskelig hørsel. De fleste kjenner f.eks. igjen at hunden kan høre at noen kommer til oppkjørselen lenge før vi selv oppfatter det.

 

Tips!

 

Prøv å hviske valpens navn eller en kommando! Ofte har valpen en tendens til å stikke ørene enda mer og bli mer oppmerksomme "Hva er det som er så spennende som min læreren sier?"

 

 

Hundar har en mycket god hörsel

 

Valpen min biter - hvordan får jeg den til å stoppe?

 

Valpen bruker munnen sin til å undersøke ting også når han leker. Det er en del av valpens atferds metode, og det skal han selvfølgelig få ros for. Skarpe valpetenner mot bar hud gjør vondt, og en valp må lære at det er greit å bite på visse ting, for eksempel. Leker. Å vise valpen hva de skal gjøre i stedet for å vise hva han ikke har lov til er veldig effektivt.

 

Det er godt å vite at en valp mister babytennene sine til fordel for sine permanente tenner omtrent mellom 4 - 6 måneder. På denne tiden klør det og han kan ha vondt i munnen og dette gjør at valpen biter og tygger mye på denne tiden.

 

Sørg derfor for å ha mange valpevennlige leker foran valpen som den kan tygge på og plukke bort ting du er redd for. Gjør det enkelt å gjøre det rette! Dogman har et stort utvalg av tyggevennlige hundeleker!

 

Om valpen biter deg når dere leker, gi et signal og vent til valpen slipper taket. Belønn ​​at valpen slipper taket ved å fortsette å leke, men litt roligere denne gangen. Hvis valpen fortsetter å bite, demp det høye energinivået ved å la valpen søke etter godteri du har skjult. Dette gjør at valpen blir sliten og beroliger ham.

 

Et annet godt trenings tips for å få valpen til å forstå at den ikke skal bite i hendene, er å:

 

- Sett deg ned på kne med et kjempegodt godteri som valpen ønsker å få tilgang til

 

- Strekk knyttneve mot valpen og la valpen lukte på hånden

 

- Etter all sannsynlighet vil valpen prøve å få tilgang til godteriet ved å gnage og bite på hånden

 

- La den gjøre det, og så snart den rygger tilbake med nesen den minste millimeteren fra hånden      (som vi vil ha), åpner du hånden og belønner valpen med en godbit

 

- Tenk på timingen din og sørg for at du belønner ønsket oppførsel med godteri og ros så snart som mulig

 

- Jo raskere belønningen kommer i forbindelse med ønsket oppførsel, jo raskere vil valpen forstå

 

- Tren, tren og tren til valpen vil forstå at det lønner seg å holde tennene borte fra hendene!

 

Byteshandel

 

Hvis valpen har fått tak i noe som den ikke har lov til å bite på, må du tilby en byttehandel i stedet for å bli sint på valpen og ta bort det han tygger på. Du har noe som valpen vil ha, tilby han for eksempel et kjempegodt tyggeben eller favorittleketøyet hans i stedet for den dyre skoen eller barnelekene, også bytter du det med hverandre.

 

Öva byteshandel

 

 

Byttehandel er faktisk mye viktigere enn det du tror. Ved å bruke denne metoden, unngår du å skape unødvendige konflikter som om hvem som er størst eller den sterkest vinner. Selv om en voksen kan vinne den "største eller sterkeste konkurransen", vil sannsynligvis ikke et lite barn gjøre det, hvis hunden har lært at det er slik det gjøres i huset, noe som kan få triste konsekvenser. Belønn ​​og ros hunden når den gjør det rette og tygger på leken eller på tygge beinet!

 

 

Valpen min hopper - uansett hva jeg gjør, stopper den ikke!

 

En valp eller hund som hopper, er vanligvis glad og viser kjærlighet. Det kan være søtt når det er en liten valp som hopper, men når valpen har blitt stor og veier 45 kg, blir den vanligvis ikke like verdsatt av alle. Hvis du ikke vil at valpen skal hoppe mot mennesker, så lær valpen når den er liten at du hilser med alle fire potene igjen på gulvet eller bakken.

 

En god grunnregel er å hilse på valpen på et valpenivå. På denne måten kan valpen vise kjærlighet til deg uten å måtte hoppe opp på ansiktet. Hvis valpen er veldig leken, vær rolig i stemmen din og bevegelsene dine. Spre gjerne litt søtsaker på gulvet eller bakken for å få oppmerksom ettersom maten har en beroligende effekt. Merk at godteriet og belønningen kommer fra bakken og ikke fra ansiktshøyde.

 

Et lignende prinsipp som brukes til å lære valper å ikke bite, kan brukes til å lære valper å ikke hoppe opp på mennesker.



  • Stå opp foran valpen med kjempegodt godteri i hendene og med armene rett ut foran deg

 

  • Når valpen begynner å hoppe opp mot deg for å få tilgang til godteriet, slipp et godteri på gulvet / bakken der du står slik at valpen merker det og ros valpen når den ser opp og spiser godteriet.

 

  • Belønningen har nå kommet fra bakken ikke høyere opp

 

  • Gjenta så lenge valpen hopper opp mot deg og prøver å få tilgang til godteriet



 

 

Min valp hoppar

 

Ikke bli overrasket om valpen ganske snart setter seg foran deg og venter på at belønningen skal komme. Det har lagt merke til at det lønner seg å holde seg på bakken, og at alle fire potene er på gulvet eller bakken. Ros og gi belønning når valpen utfører ønsket oppførsel, altså alle fire potene i bakken eller gulvet. Forbered gjerne fremtidige gjester med noen søtsaker slik at de kan hjelpe til med opplæringen når de går inn døra og valpen skynder seg gjerne fremover for å hilse.

 

 

Valpen min vokter

 

Valper som vokter, ber andre om å holde avstand, og det gjør de ved å knurre eller bjeffe. Vakttrekket er ulikt arvet i forskjellige raser, men personlighet og erfaring spiller også inn. Når valpen vokter er det noe som er viktig for den, en form for ressurs som f.eks. mat, leketøy eller hus, og det er redd for at noen skal trenge seg inn eller at ressursen blir tatt fra den.

 

Valpen min vokter matskålen, maten eller tyggebenet og knurrer mot meg

 

Valpen som vaktar mat och tuggben har en negativ förväntan och är rädd att den som kommer för nära ska ta maten eller det goda ifrån den. För att vända den negativa förväntan till en positiv förväntan så börjar man med att låta valpen äta ifred. Har den fått sin mat eller sitt tuggben så ta inte det ifrån den.

 

- Stå på avstand der valpen ikke reagerer, da kan du kaste noe enda mer deilig til den, som favoritt godteri.

 

- Snu deg så at han ikke ser at du ser på den eller i en annen retning når du kaster godteriet for å signalisere til valpen at du ikke utgjør en trussel.

 

- Gjenta mens valpen spiser maten

 

- Hvis valpen knurrer når den spiser tyggeben, gi den ett annet tyggeben

 

- Det samme prinsippet gjelder f.eks. leker, kaste godteri eller et annet morsomt leketøy

 

På denne måten vil valpen knytte til deg en positiv forventning og at du ikke er der for å ta bort det gode fra den, men det motsatte. Dette reduserer valpens behov for ressursforsvar.

 

 

Valpen min vokter hjemmet og bjeffer på alle som går forbi

 

Mennesker har i mange tusen år hatt hunder som hjelper med å vokte både hus og hjem. Det har vært en av hovedformålene med å ha en hund og noe som mange hunder fremdeles trenger å få ros for. En vakt hund er derfor ønskelig i mange situasjoner. Det som ikke er like ønskelig er at valpen / hunden etter at den har gjort deg oppmerksom på at noen er i ferd med å gå inn i tomten eller er i rommet fortsetter å påta seg ansvaret for å også håndtere en mulig inntrenger eller gjest.

 

Her må vi hjelpe valpen med å forstå at vi vil at den skal gjøre oss oppmerksomme på at noen går inn, men at vi da tar over ansvaret for det som skjer etter det. Ros valpen når den bjeffer, takk for at den ga beskjed og at den var oppmerksom.

 

Hvis valpen er stille, ros den og legg en kommando for stillhet som kan være nyttig å ha med seg når valpen blir eldre. Hvis valpen fortsetter å bjeffe, før den rolig bort til et annet rom lenger borte. Sett et gitter for døren, men valpen skal fremdeles se deg. Nå er det på tide at du går ut og vokter og viser valpen at du overtar rollen, på denne måten reduseres valpens behov for å vokte.

 

Min valp vaktar

 

På samme måte kan du øve hvis valpen bjeffer når gjester kommer. Ros valpen for å legge merke til at gjestene står ved døren, og la valpen sitte på avstand mens de blir belønnet. Når gjestene har fått tid til å komme inn og sittet i fred og ro, og når valpen er rolig, kan den komme fram og hilse.

 

Tips!



  • Belønn ​​og ros valpen

 

  • Legg til kommando

 

  • Vær konsekvent og tren ofte

 

 

Hvis valpen blir syk eller ikke ser ut til å ha det bra

 

Du lærer raskt valpens språk og hvordan det vanligvis oppfører seg. Dette er veldig nyttig ettersom du som hundeeier raskt merker om valpen begynner å oppføre seg annerledes. Hvis valpen din har diaré, blir hard eller løs i magen, får feber, slutter å spise, drikker uvanlig mye eller lite, har svelget et fremmedlegeme, eller hvis den generelle tilstanden er påvirket, kontakt alltid veterinæren.

 

 

Ulike faser i valpens liv - fra valp til voksen hund

 

Nå er vi kommet til den siste delen av valp tider, og siden det er mye å tenke på og huske, har vi oppsummert hva som er bra å tenke på i forskjellige faser av valpens liv. Retningslinjene er generelle og en hjelp underveis, ettersom forskjellige valper utvikler seg i forskjellige hastigheter, så tilpass opplæringen til valpens forhold og behov!

 

Valp 8-12 uker/2-3 måneder

 

Når valpen er 2-3 måneder gammel, er alt fortsatt veldig nytt for den. Det brukes mye tid på å sove, leke, undersøke, spise og bygge ditt viktige forhold.

 

Husk å!

 

-  Sikre hjemme og ta vekk ting som valpen kan skade seg på og som du er redd for. Husk å sikre hagen også!

 

- Velg en god og ernæringsbalansert mat til valpen som hjelper den til å utvikle seg i riktig tempo og som får den til å føle seg bra fra innsiden og ut

 

- Tren renslighet og fokuser på å lære valpen å gjøre hans behov utendørs

 

- Gjør valpen vant til krage eller sele

 

- Øv på å kutte klør, pusse tenner, føle og undersøke kløende tenner.

 

- Trene valpen for korte økter en gang i uken

 

- La valpen din henge med andre valper og kloke hunder som lytter til valpens signaler

 

- Lær valpen navnet hans og at valpen får en positiv tilknytning til navnet

 

- Ved 12 ukers alder er det tid for andre vaksinering mot hundesyke (parvo), valpesykdom og smittsom leversykdom (hepatitt). Veterinæren undersøker valpen og sjekker den generelle tilstanden. Hvis du har spørsmål og bekymringer, må du stille dem under besøket!

 

Tips!

 

Benytt anledningen til å gjøre opplæring, så ta en tur og besøk veterinærklinikken før, slik at valpen din forbinder besøket med hyggelige ting. Pakk sekken med tålmodighet og god mat!

 

Den følsomme tilknytningsperioden

 

I løpet av de første månedene av livet er valpen ekstra følsom og smidig. Det er derfor veldig viktig å gi den en rolig og trygg eksistens for at den skal være harmonisk og trygg. Forskning har vist at til og med den 8 uker gamle valpen har en velutviklet evne til å se og føle eieren og se hvordan de reagerer på noe ukjent, og deretter reagere på samme måte. Valpen lærer hele tiden i løpet av sin våkne tid og ikke bare i f.eks. treningen.

 

Det er i løpet av denne følsomme tiden at valpen legger grunnlaget for hvordan den vil se på både forholdet ditt, men også hvilken sosial støtte den får når den utforsker omgivelsene. Forskning har også vist at hunder fornemmer lærerens humør og stressnivå og blir påvirket av det. Så det er viktig å tenke på hvordan du som hundeeier handler og hva valpen er med på når den er liten.

 

Den känsliga valpen

 

Valp 4-6 måneder

 

Fortsett med det du praktiserte da valpen var 2-3 måneder gammel, som å klippe klør og pusse tenner, trening av renhet, la valpen henge med hyggelige hundevenner, besøke nye steder og omgivelser i små doser av gangen. Bygg videre med:



  • Båndtrening slik at valpen lærer å gå pent i bånd

 

  • Å trene at valpen er alene i korte øyeblikk

 

  • Å ta valpe kurs etter at valpen har fått sin grunnleggende vaksinasjon



Når valpen er omtrent 4-6 måneder gammel, mister han babytennene sine til fordel for sine permanente tenner. Ved å pusse valpens tenner daglig, kan du også finne ut om de permanente tennene forårsaker betennelse når de bryter ut. I løpet av denne tiden kan du begynne å gi tyggeben litt etter litt for å dekke valpens tyggebehov. Dogman har et stort utvalg av tygg, sjekk dette ut her!

 

Ung hund/Voksen 6-12 måneder

 

Valpen har vokst opp og blitt stor

 

Avhengig av rase og størrelse har de fleste valpene og hunder på dette tidspunktet vokst ut av kragen eller selen du kjøpte til dem som valp. Vi har mange fine og komfortable halsbånd og seler for voksne hunder, sjekk dem her!

 

Hvis du kjøpte en liten seng til valpen din, kan den også ha vokst ut av sengen. Avhengig av hundens størrelse og i hvilken posisjon den sover, vi har mange forskjellige herlige hundesenger, hundeputer, og tepper å velge mellom!

 

 

Den vanskelige tenåringsperioden

 

Det kan være greit å vite at mange unge hunder i en alder av 5-7 måneder kommer inn i det som vanligvis blir beskrevet som spøkelses alderen. I spøkelses alderen kan hunden være redd for nye situasjoner og ting, men også ting som den ikke har reagert på før. Hunden blir ofte oppfattet som mer ukonsentrert, veldig nysgjerrig på dufter og at den er mer interessert i andre ting enn å komme når eieren etterlyser den. Så ha litt forståelse for hunden i denne perioden, og husk at den vanskelige tenåringsperioden er en fase bare!

 

Hunden blir kjønnsmoden

 

I løpet av denne tiden blir mange hunder også kjønnsmodne. Nøyaktig når dette skjer varierer avhengig av rase, størrelse og kjønn. Generelt blir små raser seksuelt modne tidligere enn store raser. Jente hunden løper for første gang og hann hunden får ofte økt interesse.

 

Når er det på tide å bytte til voksenmat?

 

En generell retningslinje er å bytte fra valpemat til voksen mat når hunden har sluttet å vokse i høyden. En liten rase er fullvokst i omtrent 1 års alder, mens for den stor rase er i 1 ½ - 2 år. Når det er på tide å velge mat for voksne, start med hundens behov, rase og aktivitetsnivå.

 

Avhengig av hundens aktivitetsnivå, behov og størrelse, er det flere voksne matvarer å velge mellom.

 

Vaksinasjon

 

Ved ett års alder er det på tide for ny vaksinering å bygge videre på den grunnleggende vaksinasjonen. Avhengig av om hunden oppholder seg i hundrevis av miljøer eller om du skal til utlandet f.eks. ytterligere vaksinering kan være bra og i noen tilfeller kan være nødvendig. Veterinæren din vil hjelpe deg med alle spørsmål angående vaksinasjonsrutinene.

 

 

Valp tider

 

I Valptider finns mycket matnyttig information, goda råd och tips för att ge er en fin första tid tillsammans. Det är ofta mycket nytt att lära sig om man det är första gången man har valp eller hund. Tänk efter vilken relation du vill ha till din hund och vad du vill ska forma den för att få ett så härligt liv tillsammans som möjligt.

 

Våre butikker rundt om i landet og vår kundeservice hjelper deg gjerne, så du er hjertelig velkommen til å komme inn eller kontakte oss!

 

Vi ønsker deg stort lykke til med den elskede valpen!

 

 

Valptider