Lagt til i favoritter

Du har ingen varer

Favoritter

Handlekurv

logo eller bli medlem

Fôrguide – Katt

Å velge riktig kattemat kan føles overveldende med alle alternativene som finnes. Kattens alder, aktivitetsnivå og spesielle behov spiller en viktig rolle i valget av fôr. Her hjelper vi deg med å finne det rette! 

Card Image

Tørrfôr, våtfôr eller ferskfôr?

Visste du at katten er en strikt kjøtteter og må få i seg livsnødvendige næringsstoffer gjennom maten?

/

Tørrfôr – enkelt og næringsrikt


De fleste katteeiere velger å gi katten sin tørrfôr, siden det er et komplett helfôr der hver fôrkule inneholder all næring katten trenger.

Fordeler med tørrfôr:
· Enkelt å gi og oppbevare
· Lang holdbarhet og lagres i romtemperatur
· Lett å ta med på reise
· Fremmer tygging og tannhelse

Tips! Oppbevar en mindre mengde fôr i en egen beholder for daglig bruk. Da slipper du å åpne den store fôrposen hver dag, noe som hjelper til med å bevare fôrets holdbarhet.

/

Våtfôr – smakfullt og lettfordøyelig


Våtfôr (bløtfôr) finnes både som fullfôr og tilleggsfôr og har et høyt innhold av kjøtt og væske, noe som gjør det både smakfullt og lett å tygge.

Fordeler med våtfôr:
· Høyt væskeinnhold – hjelper katten med å få i seg mer væske
· Høyt kjøttinnhold
· Lettfordøyelig og skånsomt for magen
· Ekstra smakfullt – perfekt for kresne katter

Tips! Legg litt våtfôr som topping på tørrfôret for å øke smakeligheten – perfekt for kresne katter eller katter med nedsatt appetitt.

Oppbevaring: Uåpnede forpakninger oppbevares i romtemperatur. Etter åpning skal de oppbevares i kjøleskap.

/

Ferskfôr – naturlig og næringsrikt


Ferskfôr består av rått kjøtt, organer og bein og finnes både som fullfôr og tilleggsfôr. Hvis du gir tilleggsfôr, må du selv sørge for at katten får et balansert kosthold.

Viktig å huske på med ferskfôr:
· Stiller høyere krav til katteeieren for å sikre riktig næringsbalanse
· Krever god hygiene for å unngå bakteriespredning

Tips! Bruk et eget skjærebrett og rengjør alle overflater grundig etter håndtering.

Oppbevaring: Skal oppbevares i fryseren og tines i kjøleskap.

/

Kattungefôr
Voksenfôr
Seniorfôr
Fôr for steriliserte katter
Kornfritt fôr
Fôr for langhårede katter
Fôr for utekatter

Ta en titt på dette når du jakter på fôr:

Generelt bør kattemat inneholde:

– En høy andel ferskt kjøtt
– Lite eller ingen korn
– Ingen kunstige tilsetningsstoffer

Grunnen til dette er at katter er strikte kjøttetere og ikke kan overleve på et vegetarkosthold. Det finnes nemlig livsnødvendige næringsstoffer som katten må få i seg via fôret, og som kun finnes i kjøtt, for eksempel taurin.

De aller fleste tørrfôr på markedet i dag er fullfôr og inneholder alt katten trenger i riktig balanse, i hver eneste fôrkule.

Våtfôr finnes både som fullfôr og tilleggsfôr, så det er viktig å sjekke emballasjen og forsikre seg om at våtfôret er et fullfôr hvis man kun gir våtfôr.

 

Kattens livsstadie og livssituasjon

Alder: Alle katter har ulike næringsbehov. For eksempel trenger en kattunge et mer næringsrikt fôr i vekstfasen enn en mer passiv seniorkatt.

Aktivitetsnivå: En innekatt kan trenge hjelp til å holde vekten stabil og kan ha behov for et fôr med mindre energi. En utekatt derimot, som bruker mye energi og er aktiv, trenger mer energirikt fôr.

Sterilisert: En sterilisert katt har lettere for å legge på seg og trenger ofte et fôr som hjelper den å holde en sunn vekt og fremmer en god urinveishelse.

Rasekatt: Rasefôr er spesialutviklet for ulike rasers behov og har en skreddersydd næringssammensetning som passer den spesifikke rasen.

Spesielle behov: En langhåret katt får i seg mer pels når den vasker seg, noe som kan føre til problemer med hårballer. Det finnes spesialfôr som hjelper til med å løse opp hårballer. Det finnes også kattemat med ekstra høy smakelighet for kresne katter. For allergiske eller sensitive katter finnes det skånsomme fôr med lettere fordøyelige proteiner. Kylling er det vanligste proteinet i kattemat. For katter som har behov for spesialkost, finnes veterinærfôr som kan forebygge og/eller behandle sykdommer.

Så ta utgangspunkt i kattens livsstadie og livssituasjon, og husk å sjekke innholdsfortegnelsen!

Card Image

ARTIKKEL


Slik velger du riktig kattemat

Å velge riktig fôr kan føles vanskelig og forvirrende, vi guider deg på rett vei…

Hvordan vet man at man har valgt riktig kattemat?


Hvis katten trives med maten, både merkes og synes det – den er livlig og glad, har en fin kroppsform, glansfull pels, en velfungerende mage og liker maten sin. Husk at en fôrbytte tar 10–14 dager.

Hvor mye kattemat skal jeg gi, og hvor ofte?

På fôrposens emballasje finner du fôringsretningslinjer, men siden alle katter er forskjellige, kan det være nødvendig å justere mengden for å passe akkurat din katt. Det viktigste er å se og kjenne på kattens kroppstilstand – hvis katten trenger å gå opp eller ned i vekt, justerer man mengden opp eller ned med 10 % av gangen til ønsket kroppstilstand er oppnådd.

Katter spiser gjerne flere små måltider fordelt over dagen, så hvis du har mulighet til å tilby dette, er det en god løsning!

Sørg for at katten drikker nok!

Katter er tilpasset et tørt klima med begrenset tilgang til vann og har tradisjonelt fått mye av sitt daglige væskebehov fra byttedyrene sine. Når vi gir tørrfôr, inneholder det for lite væske til å dekke kattens behov, så det er viktig å sørge for at katten drikker nok.

Ha gjerne flere vannskåler plassert rundt i hjemmet, og sørg for at de står langt unna både kattens matskåler og kattetoalettet. En vannfontene er svært fristende og populær for katter å drikke fra. Vannfontenen filtrerer og renser vannet, slik at det holder seg friskt og rent.

 

Kjøp vannfontene her

ContentImageBlock Image