Valpetider Del 3

Den viktige søvnen, valpens behov av mosjon og hvor man lær valpen å gå pent i kobbel

 

Det er mye å ta inn og lære seg når man er en liten valp, men også om man nylig er blitt hundeeier. Vi er fremme ved Del 3 i Valpetider som handler om den viktige søvnen og soveplassen, her går vi også igjennom hvor mye mosjon en liten valp egentlig trenger og hvordan man lærer valpen å gå fint i kobbel. 

Gikk du glipp av Del 2 som handlet om hvilken mat valpen skal spise og hvordan man skal få valpen stueren? Ingen panikk, du finner den her!Den viktige søvnen og hvile


En valp har et stort behov av søvn og kan sove gjennom mange av døgnets timer. Det er under søvnen som valpen henter seg og bearbeider nye inntrykk. At valpen får sove uten å bli forstyrret er veldig viktig, for når den er våken er det oftest full aktivitet og mye energi som går til å utforske verden å lære seg nye ting. At valpen har en trygg soveplass er enormt viktig. Her skal valpen kunne få ro og fred og kjenne seg trygg uten å bli forstyrret av noen. Finn derfor en bra plassering til soveplassen og velg en hundeseng som passer akkurat din valp.



Välj en bädd anpassad till just din valp!


  • Plasser sengen på en trekkfri plass Gjerne med litt oppsyn slik at både dere og valpen kan følge med på hverandre.

  • Avhengig av hvordan din valp liker å sove, og hvilken størrelse den skal ha så finnes det ulike senger å velge mellom:

  • Utgå fra din valps forventede størrelse som voksen (fra snute til roten på halen) og legg til 15.30 cm.

  • Re opp sengen med pledd om sengen er for stor for valpen akkurat nå.

  • Mange hunder liker en litt opphøyd kan å hvile hodet mot.


Vi har massevis av deilige hundesenger i ulike former og størrelser slik at den skal passe akkurat din valp. Vi har også deilige hundepledd, kosete igloer og alt annet man kan tenke seg å trenge for å gjøre soveplassen så deilig og innbydende som mulig.


Tips!



  • Vær nære din valp og hvil sammen. En valp som får kjenne dine hjerteslag blir rolig og nær man puster dypt og langsomt begynner snart valpen å puste i samme takt. Disse kosete stundene gjør under for deres relasjon.


Hopp og lek


Det er i løpet av valpetiden hunden er som mest leken og den kommer til å ville utforske, leke og finne på masse sprell. En liten valp har ikke behovet for mosjon enda, i begynnelsen holder det med at den får hyggelige opplevelse innendørs og utendørs i passe mengder. Leken er en måte for valpen å øve på fremtidige ferdigheter og dessuten trener leken opp styrken i kroppen.


Å leke med sin valp styrker relasjonen mellom dere samtidig som dere lærer hverandres språk. Leken er ikke bare viktig, den er også veldig morsom. Her kommer forslag til hva dere kan finne på!



  • Leke sammen hvor begge både gir og tar, vinne og tape.

  • Lete etter matmor/matfar som har gått og gjemt seg.

  • Luske seg på hverandre

  • Skogen er en fantastisk lekeplass å gå på oppdagelsesferd i med alle sine stokker og steiner

  • Gå på skattejakt og la valpen få finne sin favorittleke eller favorittsnack som du har gjemt i forveien. Vi lover at du kommer til å vinne prisen for årets beste husmor/husfar!

  • Gjem snacks som din valp får lete etter – i barken eller på en trestamme, under et pledd, på gressplenen, osv.


Dogman har et stor utvalg av herlige hundeleker for tenner som klør og raptuser. Tenk på å anpasse leken etter din valps størrelse og hvordan den leker. Hold alltid øye på din valp når den leker med leker og ta bort leken som går i styker slik at valpen ikke risikerer å skade seg på dem.



 


Like valper leker best?


Å la sin valp leke med utvalgte venner er viktig, ikke bare for at de får utløp for lek og tøys men også for sosialiseringen. Anbefalingen er at valper som er like gamle, like størrelser og har samme behov for lek passer fint å leke sammen. Tenk på å holde et våkent øye på leken slik at en valp som blir trøtt for hvile eller at leken ikke går over styr og blir for hardhendt.


Hvor mye mosjon trenger en valp?


Hvor mye mosjon en valp trenger spørs på valpens forutsetninger, behov og hva den orker. En valp som får løpe, leke og utforske og hvile når den trenger det, får akkurat passe med mosjon. På denne måten bygger den opp sin muskelmasse, den utvikler sine motoriske ferdigheter og sin balanse samt at hjerte, lunger, skjelettet, leddene og brusket styrkes. Man kan etter hvert øke mosjonen på turene langsomt og gradvis, etter valpens behov og hva den orker.


Hjernetrim


Å la valpen få litt hjernetrim og bruke snuten i passe dose med hjelp av aktiveringsleker anpasset etter valper er også en bra måte å aktivere valpen sin på. Det finnes aktiveringsleker som man for eksempel fyller med tørrfôr eller deilig våtfôr som valpen får bruke både snute og pote for å komme seg til. Når valpen bli eldre finnes det mange ulike typer aktiveringsleker og spill i ulik vanskelighetsgrad som utfordrer kropp og hode, som også bidrar til å motvirke understimulering.


Tips!



  • En aktiveringsleke som man kan fylle med våtfôr kan man fryse inn på sommeren slik at den blir som en svalkende iskrem i sommervarmen.



Om valpen er overstimulert


En overtrøtt valp kan man trenge å hjelpe litt på veien. Vis den til sin soveplass og sitt med den, klapp den og snakk rolig med den. Når valpen er gammel nok til å spise tyggeben fungerer tyggingen veldig beroligende og er et bra knep å bruke for å få hunden til å slappe av. La valpen vite at det er greit å slappe av og ta det med ro også, og at den ikke går glipp av masse spennende ting.


Hjelp en overtrøtt valp å slappe av


Hjälp en övertrött valp att varva ned

En overtrøtt valp kan man trenge å hjelpe litt på veien. Vis den til sin soveplass og sitt med den, klapp den og snakk rolig med den.

Når valpen er gammel nok til å spise tyggeben fungerer tyggingen veldig beroligende og er et bra knep å bruke for å få hunden til å slappe av.


La valpen vite at det er greit å slappe av og ta det med ro også, og at den ikke går glipp av masse spennende ting.



Unngå trapper og for mye tøys på glatte gulv


Det er viktig å tenke på å unngå at valpen går i trapper daglig når den er yngre enn 3 måneder da dette kan slite unødvendig på hoftene, bær istedenfor valpen når dere trenger å forflytte dere. Tenk også på å unngå at valpen løper og hopper og leker for mye på glatte eller veldig harde flater da det kan ha negativ påvirkning på skjelettet og ledd.


Valpen går på tur


Å gå tur med hund i kobbel er et ganske nytt fenomen om man ser til hunden og menneskets lange historie sammen. Hunder har gjennom største delen av historien gått løse blant mennesker, andre hunder i byer og samfunn. Derfor kreves det en hel del trening både for valpen men også for oss mennesker for å få til hyggelige båndturer.


Lær valpen å bli bekvem med halsbånd eller sele


En liten valp må først lære seg å være tilfreds med å ha halsbånd eller sele på seg. Belønn og berøm valpen med halsbåndet eller selen i nærheten og ta den forsiktig på. Gi berøm og belønn deretter valpen samtidig som du setter på halsbånd og sele, så valpen får en god opplevelse med å ta på seg bånd/sele. La valpen ha halsbåndet på seg under oppsikt innendørs under korte stunder i noen dager. Det tar også noen dager før valpen venner seg til halsbåndet og ikke klør seg eller forsøker å ta det bort.

Til valpen anbefaler vi generellt å bruke en sele som en skånsom mot nakke, hals og rygg.



Øv kontaktøvelser og samsvar


Tren på kontaktsøking med valpen, belønn valpen når den søker øyekontakt med deg. Tren korte stunder på et par minutter, noen ganger om dagen, det holder i begynnelse. Belønn og berøm valpen når den søker øyekontakt med deg også utenfor treningstiden.


Gjennom å sørge for at valpen syntes det er morsomt å spennende å være i nærheten av deg så underletter det samsvarstrening. For vi vil jo at valpen selv skal ville være i nærheten av oss, ikke fordi den må. Her kommer forslag på samsvarsøvelser som passer både valper og voksne hunder!



  • Undersøk det som skjer rundt deg når dere forlater huset. Du er ansvarlig for å sørge for at det er trygt å forlate huset, så stopp, se til venste, se til høye, og når kysten er klar sier du ok at valpen kan følge med. Hunder liker å følge de som har kontroll!

  • Gå på eventyr og gå en annen vei enn dere pleier på vanlige turer.

  • Bytt tempo og bytt retning av og til.

  • Gå på skattejakt og finn snacks eller favorittleken

  • Stopp og ta pauser, kos en liten stund, hør på fuglene, lukte på noe spennende.

  • Å gå på tur innebærer ikke full fart framover hele tiden, pausene drar ned tempoet.


Lære valpen at man kommer fremover gjennom at kobbelet er slakt


Å begynne tidlig med båndtrening er noe som man har igjen under resten av hundens liv. Det er oftest ikke så slitsomt med en liten valp som drar i kobbelet, men valpen kommer til å vokse opp og det er mye lettere å forebygge og lære valpen tidlig sammenlignes med å begynne å lære en hund som veier 40 kg å ikke dra i kobbelet.


Belønn og berøm valpen når dere er ute på kobbeltur og kobbelet er slakt og før det strekkes ut. Fokuser på å forsterke det som valpen gjør rett gjennom å gi godbiter, ta frem beste favorittleke og vær morsom å innbydende.


Om kobbelet skulle bli strekt og valpen strekkes ser fremover så stopper man og står helt rolig. Nå gjelder det å ha tålmodighet. Om valpen stopper og snur seg mot deg, belønn og berøm, den gjorde helt rett. Om valpen fortsetter og dra i kobbelet så fortsett å stå i ro. Minste millimeter som valpen kommer fremover kommer virke forsterkende og belønningsverdig for den og den kommer til å forsøke enda mer. Vent til kobbelet er slakt og begynn deretter å gå, for eksempel en annen retning. Berøm og belønn valpen når den følger etter deg. Vær konsekvent, det er avgjørende for å hjelpe valpen å lære seg hva vi vil.


Om det føles fristende og rykke i kobbelet, dropp det. Det føles ofte belønnende for hundeeiere å dra tilbake i kobbelet, men det leder ikke til noe bra. Tvert imot er det ubehagelig, frustrerende og i visse tilfeller skadelig, spesielt for en liten valp, og gjør oftest av den vil enda lenger ifra det som er ubehagelig. Gjør det istedenfor deilig å være nære og at valpen velger å være nære, istedenfor at den må være det!


Husk!



  • Gjør deg spennende og innbydende å være sammen med

  • Berøm og belønn valpen når den gjør rett og når kobbelet er slakt.

  • Om kobbelet strekkes, stå helt stille og vent til valpen gjør kobbelet slakt.


Alle vil hilse på den søte valpen, både hunder og mennesker


Mange hundeeiere lar sine hunder få hilse på alle hunder og mennesker som vil komme frem til hunden. Samtidig finnes det mange hundeeiere som opplever hundemøter som problematiske. Tenk over hvordan du vil gjøre med akkurat din valp, hva du vil lære den og hvilke opplevelser du vil skal forme den.


Det som er viktig å kjenne til er sporadiske møter med ukjente hunder oftest skaper mer stress enn sosiale sammenkomster. Dels får valpen et stort ansvar å håndtere disse møtene med ukjente hunder og mennesker. Dels skaper man hos valpen en forventning om sosiale interaksjoner om den får hilse på alle man møter. Ulike hunder håndterer denne forventningen på ulike måter. Visse hunder piper, og drar og vil komme seg bort fra den ukjente hunden. Andre kan bli redde eller sinte og bjeffe.


Det er også vanskelig å vite om den ukjente hunden som vil hilse er frisk eller bærer på en form av infeksjonssykdom, om den hører etter på din hunds signaler eller om den er aggressiv.


En liten valp som er trøtt og allerede har fått masse nye inntrykk i løpet av dagen, kanskje ikke orker eller vil bli kost med av en fremmed person som også syntes av din valp er den søteste noen gang.


Gjennom å lære valpen å fokusere på deg og ignorere møter gjør at man kan forebygge problem og unnvike å havne i slitsomme situasjoner.



Tips!



  • La din valp få omgås med noen utvalgte kompiser som du vet hører på din valps signaler og anpasser seg etter valpens behov, er kloke og vennlige.

  • Se til at det er du som har ansvar for møtene

  • La din valp få sitte bak deg eller ved siden av deg langt bort fra møtet

  • Sørg for at din valp får positive erfaringer


Låt din valp få många positiva erfarenheter



Lær valpen sitt navn


Pass på å si din valps navn og rop på den når maten serveres, når den skal bli med ut å tisse, når lekingen begynner eller når valpen er på vei mot deg på eget initiativ. Veldig fort kommer valpen å få en positiv assosiasjon til sitt navn. Det her er også en bra forberedelse før man begynner med innkalling. Så ta vare på valpens navn og la navnet bli forbundet med positiv forventing.


Visste du att!


Forskning viser at hunder ikke bare hører på hvilke ord vi sier, men også hvilken tone vi har når vi sier ordene. Den venstre hjernedelen prosesserer hva ordet betyr og den andre analyserer tonefallet. Ikke rart at hunder er så flinke på å kommunisere med oss, lese av hvordan vi kjenner og samarbeide! 



Nå har vi gått igjennom den viktige søvnen og soveplassen, hvor mye mosjon en valp trenger og hvordan man lærer den å gå fint i kobbel. I den 4 tar vi for oss miljøtrening og sosialisering med valpen, men også hvordan man trener valpen for å kunne være alene hjemme i korte stunder i begynnelsen.