Valpetider Del 4

Miljøtrene, sosialisere, håndtere og trene valpen alene - Vi guider deg!

 

Nå er det på tide å venne valpen din til nye miljøer. Hvordan man skal tenke når man sosialiserer valpen og hvordan man trener den til å være alene korte stunder i begynnelsen. Vi går også gjennom hvor viktig det er å venne valpen til å bli håndtert tidlig og hvordan vi best kan transportere valpen i bilen.

Fikk du ikke med deg del 3 som handler om den viktige søvnen og soveplassen, hvor mye trening en valp trenger og hvordan du kan lære valpen å gå pent i bånd? Vi lenker til den her!

 

Miljøtrening av valpen, hvorfor er det viktig?

 

Miljøtrening av valpen betyr at valpen blir vant til nye miljøer, steder og situasjoner, og at disse ikke er farlige. Valper og hunder som under kontrollerte former har måttet utforske verden i små doser av gangen i sitt eget tempo blir ofte trygge, selvsikre og stresser ikke så lett. Derfor er det viktig å la valpen få litt miljøtrening innimellom.

 

Tips!

Pakk ryggsekken din med:

 

- Lave krav

- Tålmodighet

- Et fint teppe

- En god bok

- Et morsomt leketøy

- Vann og litt god snacks både for deg og valpen

 

Begi dere siden ut på litt eventyr!

 

- Gå på en buss eller et tog og reis noen holdeplasser

- Stopp ved en benk i byen og sett dere og nyt av snackset

- Gå til en nydelig skog og sitt i solskinn og les en bok

- Gå til en veterinærklinikk for å venne valpen til det

- Besøk en av Dogmans butikker

 

La valpen sitte trygt i favnen eller sitt på huk og la valpen sitte mellom knærne hvis den blir engstelig eller redd. Disse små ekskursjonene vil gjøre valpen din veldig sliten, så små økter av og til er akkurat passe.

 

Sosialisering - å leke med bestevennen

 

Hunder er sosiale dyr, så det er viktig at valpen får møte og omgås med andre hunder, men enda viktigere er at du er valpens venn. Hunder setter mye større pris på nære venner enn sporadiske møter med forbipasserende fremmede på lufteturer.  Valper som har lov til å møte trygge voksne individer eller valper av samme størrelse som lytter til valpens signaler, blir ofte trygge hunder som vet hvordan de skal kommunisere med andre hunder.

 

 

 

Här myser valpen Frans med sin kompis

Valpen Frans leker forsiktig med sin fine kompis

 

Å slippe valpen ut i en luftegård med ukjente hunder der tempoet går i 190 eller å la valpen hilse på alle du møter, kan skape høye stressnivåer hos valpen og en forventning om sosiale interaksjoner som den vil ta med seg i voksen alder. Så velg valpens sosiale samvær og sørg for at den har hyggelige venner å leke med!

 

 

Alene-trening

 

Siden uminnelige tider har mennesker og hunder levd side om side, vi har hatt stor nytte av hverandre, lært å samarbeide og tolke hverandres språk. Både mennesker og hunder er sosiale dyr, spesielt i sin egen familie. Derfor kan det være behov for litt trening, både for valpen, men noen ganger også for matmor på å bruke litt tid hver for seg.

 

Start med de rette forholdene

 

Forsikre deg om at valpens allmenne velvære er god før du starter alene-treningen for å få så gode forhold som mulig.  Det er veldig viktig at valpen er luftet, sliten, mett og avslappet, ikke stresset eller trenger å tisse, er sulten eller bekymret.        

Velg en bra plass, f.eks. et rom der det går å sette et gitter for døren og sørge for et sted hvor valpen skal ha det så koselig og trygt som mulig. Lag en komfortabel soveplass og ta fram det godeste og beste favorittbenet eller favorittgodteriet som det bare får tilgang til under alene-trening. Det skal være veldig koselig og mer attraktivt å være alene under treningen.        

 

Forlat rommet

 

La valpen se deg når du forlater rommet, si f.eks. "Kommer snart" og gå inn i et annet rom. Her vil vi at valpen skal gi slipp på fokuset på at du forlater rommet og blir opptatt med å knaske på det gode godteriet eller legger seg for å hvile. Det er når valpen er avslappet den vil bli belønnet med at du kommer tilbake til den igjen. I begynnelsen er det nok at valpen er alene i 10-30 sekunder, så start sakte og ikke gå for fort frem.

 

 

Øv korte stunder og øv ofte

 

Øv korte stunder mange ganger om dagen. Hvis valpen er rolig og avslappet, kan du sakte bruke litt mer tid. Sørg imidlertid for å ikke bare øke tiden hver gang, men variere mellom å la valpen være alene, f.eks. 2 minutter, og deretter bare 1 minutt, for å forlate den 3 minutter.

 

 

Øv på selvstendighet og selvtillit

 

Noe som hjelper alene- treningen på veien er å øve valpens selvstendighet og selvtillit.  La valpen få en positiv opplevelse og gjøre / lære nye ting i sitt eget tempo. La den skinne, lykkes og føle at den er flink på forskjellige saker! Vi vet alle hvordan det føles når man er flink på noe, man strekker på seg litt mer og føler seg lykkelig og fornøyd med livet.

 

Problemløsning:

 

  • La valpen finne ut av enkle oppgaver på egen hånd som f.eks. hvordan den kan få ut godteri fra en aktiveringsball.

  • Let etter søtsaker på uventede steder og rare overflater som en trestamme, kjøkkenstol, presenning osv.

 



Spore:

  • Lag et spor og la valpen følge det. Den enkleste måten er å lage et tydelig og rett spor i høyt gress ved å sette den ene foten foran den andre og hakke litt med hælen slik at duftmolekylene blir rørt opp og deretter å legge en liten godbit i hvert fotavtrykk og en liten jackpot etter siste fotavtrykket. Noen få meter er nok i begynnelsen.



Balansere:

 

  • La valpen balansere på lave, brede og felte trestammer, hindringer eller lignende. Det skal ikke være skummelt for valpen eller farlig.

 



Triks og sirkuskunster:

 

  • Man kan lære enkle triks i begynnelsen som å se på en ball, gå mot en ball eller putte på en ball.



Venn hunden tidlig til å bli håndtert

 

Å begynne å venne valpen til å bli håndtert tidlig, vil gjøre det mye lettere, ikke bare i løpet av valpens tid, men også når valpen blir større og pels eventuelt må trimmes og veterinæren må klemme og føle.

 

Sjekk daglig at:



  • Ørene ikke lukter vondt eller er skitne      

  • Øynene er klare og ikke renner        

  • Pusten er luktfri, tennene er hele og tannkjøttet er sunt og litt lyserosa

  • Poter og poteunderlag er rene og intakte, og klørne er i god stand    

  • Huden er fri for knuter eller sår og pelsen er fri for floker



Belønn ​​og ros valpen i mellomtiden. Hos Dogman finner du praktiske pleie- og hygieneprodukter  som er bra å ha hjemme.

 

Tips!

 

  • Tilbring et rolig og hyggelig øyeblikk med å beroligende plukke i hundens pels, late som å "se etter lopper" og klappe den med lange, rolige bevegelser  

  • Berøring har en beroligende effekt og frigjør «bra følelse» -hormonet og oxytocin og styrker forholdet

 

 

En sunn hud og skinnende pels med regelmessig pelsstell

 

For regelmessig pelspleie trenger du forskjellige typer børster, kammer, karder, sjampo og balsam, avhengig av valpens pels. Pels som floker seg, gjør vondt og kan føre til at både bakterier og sopp trives i et varmt og fuktig miljø med irritert hud og eksem som et resultat. Når du børster eller masserer hunden, får huden bedre blodgjenomstrøming, noe som kan stimulere pelsens vekst. Gjør pelspleie til en deilig tid for valpen og ros og belønn den, masser, klapp og kos.

Vi har et stort utvalg av pelspleieprodukter, du finner dem her!

 

 

Sunne tenner og en sunn munn - tannpuss er A og Å

 

Det absolutt viktigste du kan gjøre for å unngå tannrelaterte problemer med smerte og lidelse som et resultat er å forebygge og pusse valpens tenner daglig. Med god munn og tannhelse er tennene hele og fri for plakk og tannstein, og tannkjøttet er lett lyserosa. Så venn valpen din til det tidlig og tren i korte perioder hver dag.

 

- La valpen sitte eller ligge, berøm og belønn den for å være avslappet        

- Sitt heller ved siden av valpen enn rett forfra        

- Klapp valpen over hodet og ros og belønn    

- Klapp over snuteryggen, kinnene, haken og overleppene og gi ros og belønning        

- Løft overleppene og ros, belønn og klapp valpen, f.eks. bak ørene hvis den liker det        

- Trekk fingrene forsiktig langs tennene og ros, belønn og klapp valpen        

- Når hunden er komfortabel med trinnene ovenfor, kan du ta gasbind rundt fingeren og trekke fingeren langs tennene, noe som kan oppleves som mer behagelig å starte med enn en tannbørste. Ros og belønn    

- Når hunden er komfortabel med gasbindet, kan du bytte til en hundetannbørste. Ros og belønn        

- Børst et par tenner om gangen. Ros og belønn      

- Start med å bare pusse utsiden av tennene. Ros og belønn      

 

 

 

Når tannbørstingen vel er på plass:

 

- Prøv å børste alle tannflatene for best effekt        

- Hold tannbørsten i 45 graders vinkel mot utsiden av tennene, så får du den beste børsteeffekten selv på tannkjøttlinjen og mellom tennene      
 

- Innsiden og overflaten av tennene børstes rett på (ovenfra på underkjeven og nedenfra på overkjeven)        

- Pensle hver tann med 10 slag og ta 3-4 tenner av gangen        

 

La prosessen ta tid og gå alltid tilbake til forrige trinn hvis valpen blir engstelig eller hvis det blir for vanskelig for fort. Ros og belønn fremgang og avslapning. Øv ofte og korte stunder. Metoden fungerer like bra på en voksen hund som på en valp.

 

Lykke til med tannbørstingen!

 

 

Gjør kloklipp til en kosestund

 

De fleste hunder trenger regelmessig pleie av klørne i form av å klippe, file eller slipe klørne, slik at de ikke blir for lange og forårsaker ubehag og feil beinstilling. For mange kan kloklipp være en slitsom prosedyre, både for hunder og mennesker. Men ved å trene, trene og atter trene med valpen, blir kloklipp i stedet en rolig, avslappende kosestund sammen. Vi veileder deg gjennom kloklipp slik at dere får så bra forhold som mulig!

 

Forbered deg med en skarp klosaks / klotang / klofil som er tilpasset hundens klør, god tid, en rolig atmosfære, tålmodighet, godt humør, forståelse og mye av det beste godteriet.  Kloklipp skal assosieres med positivitet og med respekt for hundens kropp. Det er mye bedre å trene kort tid hver dag enn noen gang i måneden. Forsikre deg om at hunden ligger eller sitter komfortabelt.  For eksempel, valpen kan være liggende og hvile på sofaen og du sitter på gulvet. En liten valp kan ligge i favnen. Når du belønner valpen, plasserer du godteriet slik at valpen lett kan ta det liggende, dette bidrar til en rolig stilling som har en stressreduserende effekt.

 

- Klapp og masser hele valpen og snakk beroligende med den. Ros og belønn når den blir liggende og er stille.        

- Begynn å klappe og hold ben og poter. Venn hunden etter hvert til at du holder bena og potene mykt. Hvis valpen begynner å skru eller bevege seg, gå tilbake til klapping og massering f.eks. på hodet, under haken eller andre steder der den liker å bli klødd og klappet. Fortsett deretter ned til bena og potene igjen.        

- Når ovenstående fungerer, kan du begynne å berøre og fiksere klørne. Ros og belønn valpen din hele tiden.        

- Ta ut klosaksen og la den ligge ved siden av deg. Ros og belønn valpen. Fortsett å øve på å berøre klørne.        

- Ta opp klosaksene og legg dem ned. Ros og belønn        

- La valpen få snuse på klosaksen. Ros og belønn        

- Plasser klosaks mot klørne. Ros og belønn      

- Klipp med klosaks i lufta. Ros og belønn        

- Klipp med klosaks når den ligger mot kloen, uten å klippe i den. Ros og belønn.        

- Klipp av en liten, liten bit av kloen. Ros og belønn mye. Du har akkurat klart kloklippet!        

 

Gjenta hver dag, så vil du til slutt ha en valp og deretter en voksen hund som ligger og hviler mens du klipper klørne.

 

Husk at det er valpen som bestemmer tempoet og viser om den er klar for neste trinn ved å være avslappet og føle seg trygg med deg. Så ikke skynd deg gjennom prosessen og gå alltid tilbake til forrige trinn hvis valpen blir engstelig eller hvis det blir for vanskelig for fort. Øv ofte og i korte øyeblikk. Metoden fungerer like bra på en voksen hund som på en valp.


Hundens klør har en blodbærende del som kalles nervesekken. På lette klør er nervesekken tydelig synlig gjennom kloen, men på mørke klør er den ikke synlig fra utsiden. På noen klør kan du se når nervesekken begynner å nærme seg på en mørk klo når du kutter kloen og et lite hulrom begynner å dukke opp i den øvre delen av kloen, og at en hvit halvmåne begynner å dukke opp i den nedre delen av kloen. Det er veldig viktig å unngå å kutte nervesekken, da det gjør vondt, begynner å blø og hunden kan forbinde kloklippet med ubehag. Så klipp heller litt og ofte enn mye og sjelden!

 

Her finner du klosaks, klotang, klofil og blodstopp!

 

 

Sørg for at valpen din transporteres trygt og sikkert!

 

Det er ikke bare vi mennesker som trenger å tenke på å reise trygt og bruke sikkerhetsbelter. Hvis valpen skal fraktes med bil, er det lovpålagt i Sverige at hunder må sikres ved bremsing. De fleste investerer derfor vanligvis i et praktisk transportbur, mens andre foretrekker bilsele som er festet til sikkerhetsbeltet. Det er også praktisk med bilgitter og hundebur som kan monteres i bagasjerommet.

 

Når du velger hundebur, er det viktig å huske på at målene skal passe til valpen selv når den har sluttet å vokse. Da skal hunden kunne legge seg og kunne snu seg på en behagelig og uhindret måte, den skal kunne stå opp i normal stilling og da også ha litt ekstra plass i lengden.

 

Slik skriver det svenske Jordbruksverket om hvilke tiltak du i det minste bør følge:



  1. Lengde: hundens lengde fra nesetippen til baken når hunden er i normal stilling minst 1,10 ganger

  2. Bredde: hundens brystbredde minst 2,5 ganger; hunden skal kunne legge seg og snu seg uhindret

  3. Høyde: Hundens høyde over toppen av hodet i den posisjonen den er høyest.

 

Når du vet hvilke minimummål du skal følge så trenger du å vite hvilket hundebur som passer din bil og bagasjeplass.

 

På Dogman, vil du finne et stort utvalg av krasj-testet hundebur, bilgitter, bilgrind, seletøy og alt tilbehøret du trenger for en behagelig biltur, slik som tepper, puter, matskåler og ramper.

 

Hvis du har en liten hund, har vi også et stort utvalg av stilige og praktiske transportvesker hvis du f.eks. skal reise med tog eller gå lange turer. 

 

Nå er du i full gang med miljøtrening og sosialisering av valpen, og lærer den å være alene i korte stunder og å bli håndtert. I neste og siste del av Valpetider går vi gjennom hva du gjør hvis valpen ikke gjør som du vil, og en praktisk oversikt over hva som er viktig å tenke på i forskjellige faser av valpens utvikling.

 

Del 5 er siste del på Valpeguiden og den finner du her!

Håll utkik efter sista delen, Del 5!